Breaking News

DSV a luat măsuri ferme pentru Sărbători

Dec 31, 2012

pentru că, indiferent câtă austeritate există, românul este obișnuit ca în perioada sărbătorilor masa să fie plină de bunătăți care eu spun că trebuie avizate de autoritatea sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor, adică să respecte regulamentele și legislația sanitar veterinară în vigoare, pentru a preveni îmbolnăvirile și toxiinfecțiile alimentare.
În această perioadă am avut câteva situații mai dificile, adică, pe sistemul european a fost o alertă rapidă venită pe niște fructe apărute din Turcia cu conținut ridicat de pesticide pentru care am făcut imediat o acțiune care, la un moment dat, s-a înțeles că ar fi cu o altă tentă, dar noi, DSVSA și IPJ, nu ne-am făcut decât datoria și nu facem altceva decât să apărăm sănptatea populației, drept pentru care am mers în Piața 1 mai și am verificat toate unitățile care comercializau aceste fructe, deorece aveam lista de distribuție a respectivului produs. Acțiunea a fost un pic mai în forță, pentru că există tendința agenților economici de a închide unitățile atunci când apărem noi în locurile unde se comercializează. Eu zic că ne facem datoria la nivelul județului.

Ce măsuri se iau pentru siguranța consumatorilor?

La nivelul Prefecturii, s-a făcut un program de măsuri pentru sărbători, în care mai multe instituții și-au acordul pentru a face tot ce stă în putință ca sărbătorile să treacă cu bine peste cetățenii județului Dâmbovița, iar mesele dâmbovițenilor să fie pline de produse tradiționale care respectă normele sanitar veterinare.
În continuare, în această perioadă, medicii veterinari, colegii mei concesionari, sunt la circumscripțiile concesionate pentru a efectua examenul de trichină. La circumscripțiile de control alimente, în fiecare oraș, sunt prezenți medicii veterinari, cărora le-am prelungit programul până la 18.30, iar rugămintea mea este ca cei care sacrifică porcul, indiferent că fac asta în abator sau gospodărie să efectueze obligatoriu examenul de trichină, pentru că trichina este o boală gravă care se transmite de la porc la om, porcul fiind o gazdă intermediară și principiul care a fost întotdeauna la români că porcul meu a fost sănătos nu este valabil în această situație.

# Cât costă un examen de trichină?

Examenul de trichină costă 9 lei la circumscripțiile de control alimente, iar colegii concesionari 15 lei, pentru că aceștia își adaugă la această taxă și manopera.
Sperăm că agenții economici au înțeles că nimeni nu este mai presus de lege și legislația sanitar veterinară pe domeniul nostru trebuie respectată.

Interviul Săptămânii

Despre autor

Informatie in curs de actualizare