Breaking News

Târgoviştea, pe cale să piardă finanţări nerambursabile de 60 milioane de euro

Dec 11, 2012

O minciună în plus, într-o mare de minciuni la scară naţională pentru că, aşa cum va reieşi din rândurile următoare, a fost relativ uşor să încheie contractele de finanţare, dar se dovedeşte a fi infinit mai greu să le mai şi pună în practică. Mulţumită relaţiilor calde cu madam Nuţi Udrea şi cu girul naşului Florin Popescu, primarul Gabriel Boriga a obţinut, într-adevăr, contracte de finanţare de multe zeci de milioane de euro, blocate ulterior din motive pe care nu s-a mai obosit să le explice târgoviştenilor. Să o luăm însă în ordine cronologică…
• O şosea ocolitoare ce a ajuns într-o fundătură

 

Pe data de 3 februarie 2009, primarul Gabriel Boriga şi Răzvan Murgeanu, pe atunci ministru secretar de stat în defunctul Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului, au semnat contractul de finanţare pentru proiectul Modernizarea şi reabilitarea drumului de centură al municipiului Târgovişte, în valoare totală de 88,78 milioane lei peste 20 milioane euro), din care 70,27 milioane lei asistenţă nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale. Proiectul prevedea extinderea la patru benzi – unde era posibil şi modernizarea a 13,808 km de drum, reabilitarea podurilor, construcţia unui pod nou la Teiş şi alte lucrări mai mărunte. Durata de implementare a fost stabilită la 40 luni din momentul semnării contractului şi toată lumea părea mulţumită. Odată cu începerea execuţiei au început şi problemele. S-a lucrat haotic, traficul greu desfăşurându-se cu dificultate lungi perioade. De podul nou peste râul Ialomiţa, de la Teiş, nu se mai ştie nimic şi execuţia este blocată de luni de zile, fără ca cineva din primărie să ofere vreo explicaţie. Dacă primarul Boriga a tot ţinut conferinţe de presă de câte ori s-a dat cu var pe un pom ori s-a montat vreo bancă, în chestiunea şoselei de centură a fost lovit, brusc, de muţenie! De ce oare?
• Regenerare urbană la… Sfântu’ Aşteaptă

Oricât ar părea de incredibil, într-o situaţie şi mai gravă bălteşte implementarea Planului strategic integrat de dezvoltare durabilă a municipiului Târgovişte. Au fost semnate de această dată două contracte de finanţare, pe 8 septembrie 2008, când a venit la Târgovişte însăşi Elena Udrea. Este vorba despre Reabilitare şi modernizare infrastructură utilităţi publice urbane în zona A din municipiul Târgovişte, cu o valoare de 75,8 milioane lei, şi Reabilitare şi modernizare infrastructură utilităţi publice urbane, reabilitarea şi modernizarea spaţiilor publice urbane în zona B a municipiului Târgovişte, cu o valoare de 69,9 milioane de lei. În primul caz, grantul nerambursabil este de 60 milioane lei şi 55,35 milioane lei pentru contractul pentru zona B.
Un proiect cu o valoare de 35-40 milioane de euro, cel mai mare din istoria oraşului – după cum anunţa triumfalist Boriga şi, atenţie, numai 2% cofinanţare de la bugetul local.
O şansă uriaşă pentru transformarea, pe bani europeni, a câtorva ghetouri în cartiere de locuit moderne, cu reţele de utilităţi şi amenajări peisagistice demne de un oraş european. O şansă însă aproape ratată, pentru că, de la data semnării contractului, cu peste doi ani în urmă, nu s-a mai făcut mare lucru, nu s-a încheiat nici măcar licitaţia pentru desemnarea constructorului.

• Un avertisment fără echivoc

Bomba a fost anunţată de însuşi preşedintele Agenţiei pentru Dezvoltare Regională, Liviu Muşat, cu prilejul ultimei vizite de lucru efectuate în Dâmboviţa. Pentru că nu mai există timpul fizic necesar pentru parcurgerea paşilor legali şi execuţia acestor lucrări, foarte ample şi complexe, la termenele stabilite, există riscul real ca ADR Sud Muntenia să rezilieze contractele de finanţare, atât pentru modernizarea centurii rutiere, cât şi pentru planul integrat de regenerare urbană. Concret, exclusiv din vina executivului, Primăria Târgovişte este pe cale să piardă finanţări de 234,5 milioane lei (peste 52 milioane de euro), din care 185,6 milioane lei – peste 41 milioane de euro fonduri europene nerambursabile.

• Pentru târgovişteni, o nenorocire nu vine niciodată singură…

Şi asta nu este totul. Într-un stadiu asemănător este şi proiectul Dotare cu echipamente pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în zona de acţiune urbană din municipiul Târgovişte, iar de proiectul de amenajare a unui complex de nataţie la fosta bază de agrement Crizantema nu s-a mai auzit nimic.
În concluzie, într-o perioadă dificilă, în care se închid locuri de muncă, Primăria Târgovişte aproape că dă cu piciorul la zeci şi zeci de milioane de euro, ratând şansa de a schimba faţa oraşului. Ca să nu mai amintim de locurile de muncă ce ar putea fi create pentru execuţia unor lucrări atât de ample ori ulterior, pentru întreţinerea respectivelor obiective.

Administrație

Despre autor

Informatie in curs de actualizare