Breaking News

Ambasada Turciei, pichetată de salariații Erdemir

Feb 12, 2013

Salariaţii din ERDEMIR ROMÂNIA sunt în pragul conflictului de muncă. În ultimii doi ani, se arată într-un comunicat de presă, s-au confruntat cu un fenomen fără precedent de injustiţie socială. Raportul dintre salariul minim şi salariul maxim a depăşit 43. Astfel, salariul minim are valoarea de 1.068 lei (cca. 240 euro), iar maximul depăşeşte valoarea de 10.400 euro. Fondul de salarii este consumat în proporţie de mai bine de 20 % doar de câţiva directori.

În comunicat se mai menţionează: “Suntem aici pentru că ne interesează viitorul SC ERDEMIR ROMÂNIA, preţuim această companie şi vom face tot ce depinde de noi pentru a nu permite ca despotismul, nepăsarea şi oportunismul unora să genereze pe viitor tensiune socială. Această acţiune este o modalitate legală de a încerca să promovăm interesul salariaţilor din ERDEMIR ROMÂNIA, folosind toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie, fără a încălca legea”.

Sindicatul a cerut implementarea unei grile salariale care să diminueze fenomenul de polarizare socială şi să permită o creştere a salariilor din plaja 1.068 lei – 3.565 lei, cu un procent mediu de 17,5%. Sindicatul cere ca salariile managementului să se menţină la valorile actuale, deoarece sunt departajate considerabil faţă de plaja salarială pentru care sindicatul cere a se aplica creşterea salarială. Propunerea patronatului este de 5% pentru toţi salariaţii şi menţinerea actualelor raporturi de departajare. Sindicatul este îngrijorat şi de faptul că se tot apelează la serviciile a diverse firme, întodeauna aceleaşi, firme ce realizează profituri foarte mari având ca principal partener de afaceri SC ERDEMIR ROMÂNIA.

# Conciliere şi apoi grevă

Se doreşte realizarea unui contact direct cu proprietarul acestui activ, şi anume OYAK GROUP, şi să i se acorde şansa să-i prezinte acestuia toate problemele acumulate în ultimii doi ani, deoarece nu există un dialog social real între sindicat şi actualul management.

“Acţiunea din faţa Ambasadei Turciei nu este o acţiune de protest, ci o modalitate de a cere sprijin, de a reuşi un contact direct cu membrii consiliului de administraţie ai OYAK GROUP. Colegii de la sindicatul TURK METAL SENDIKASI, în semn de sprijin şi solidaritate cu acţiunea noastră, vor avea şi ei o acţiune asemănătoare la managementul central al OYAK, iar în cazul în care vom fi nevoiţi să declanşăm greva de avertisment şi greva generală, vor face şi dânşii o grevă de solidaritate cu noi”, se mai arată în comunicatul remis de către Sindicatul Valahia şi semnat de preşedintele acestuia, Nicolae Dragodănescu. Pe 8 februarie, sindicatul a înregistrat conflictul de muncă în cadrul ERDEMIR şi va notifica Ministerul Muncii, prin ITM Dâmboviţa, în vederea concilierii. Dacă şi concilierea va eşua, atunci va fi declanşată greva de avertisment, iar apoi greva generală.

# Cartel Alfa, alături de salariații Erdemir

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” urmăreşte cu maximă îngrijorare evenimentele din SC ERDEMIR ROMANIA SRL şi va lua o atitudine tranşantă, dacă măsurile abuzive de concediere ale salariaţilor, care au protestat legal în fața Ambasadei Turciei din Bucureşti, nu vor fi anulate imediat. CNS “Cartel ALFA” va acorda asistenţă juridică în toate procesele intentate de Sindicatul Valahia împotriva ERDEMIR ROMÂNIA. Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” cere instituţiilor statului să intervină de urgenţă pentru a stopa încălcarea gravă a libertăţilor sindicale în această societate şi pentru a opri abuzurile împotriva lucrătorilor care nu au făcut decât sa uzeze de dreptul legal de a-şi expune public nemulţumirile faţă de relaţiile de muncă cu angajatorul, în condiţiile în care angajaţii au respectat toate etapele legale ale conflictului de muncă.

CNS “Cartel ALFA” va organiza proteste publice în Târgovişte, atât la poarta ERDEMIR ROMÂNIA, cât şi în faţa Instituţiei Prefectului şi va sesiza instituţiile europene prin prezentarea unui raport detaliat despre cum se încalcă flagrant drepturi şi libertăţi sindicale în SC ERDEMIR ROMÂNIA SRL, angajatorul încercând să le disimuleze grosolan sub aparenţa unor proceduri legale de disponibilizare colectivă.

Acţiunile de pichetare ale lucrătorilor din SC ERDEMIR ROMÂNIA SRL, în faţa Ambasadei Turciei, vor continua, urmând a fi organizate de Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”, până când vor înceta orice presiuni ale angajatorului asupra salariaţilor din ERDEMIR ROMÂNIA. Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” susţine că ceea ce se întâmplă la SC ERDEMIR ROMÂNIA SRL este o dovadă a injustiţiei sociale. Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” susţine implementarea sistemului de salarizare propus de Sindicatul Valahia, care departajează corect lucrătorii şi care permite o creştere mai mare a salariilor cuprinse în intervalul 1.068 – 3.500 lei, pentru a diminua fenomenul de stratificare socială.

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” susţine Sindicatul Valahia în negocierea Contractului Colectiv de Muncă şi cere ca această negociere să fie liberă şi orice formă de abuz sau intimidare a salariaţilor, care trebuie să beneficieze de protecţia legii, în condiţiile în care intimidarea şi abuzurile asupra lucrătorilor sunt pedepsite de lege.

Administrație

Despre autor

Informatie in curs de actualizare