Breaking News

Breaking News

Preşedintele Adrian Ţuţuianu scoate tot gunoiul de sub preş

Feb 12, 2013

Pături și cearceafuri neschimbate de mai bine de șase ani la Ţuicani # Nu ştim cum stau la capitolul “izmene”

Cu un gust amar a rămas conducerea Consiliului Judeţean Dâmboviţa după ce a avizitat Centrul de recuperare-reabilitare persoane cu handicap Moreni – Țuicani. Toate clădirile centrului se află într-o avansată stare de degradare. Sunt 4-5 ani de când la acest centru nu s-au cumpărat obiectele de inventar minim necesare.

“Puteți vedea, sunt pături, sunt cearceafuri, sunt paturi, mobilier mai vechi de 6-7 ani de zile. Nu s-a cumpărat nici echipamentul necesar, îmbrăcămintea pentru bolnavi. Singurul lucru care s-a făcut, să spunem, constant – s-a asigurat hrana de zi cu zi pentru o categorie de persoane cu probleme deosebit de grave”, ne-a declarat profund contrariat preşedintele CJD. După aceste constatări, s-a convenit încheierea unui acord de asociere între Consiliul Judeţean şi Primăria Moreni. Consiliul Judeţean va asigura cheltuielile cu salariile, ceea ce a făcut şi până acum, precum şi jumătate din cheltuielile materiale ale centrului, în vreme ce Primăria Moreni va asigura cealaltă jumătate. Va fi nevoie de aproximativ 22 miliarde lei vechi pentru funcţionarea Centrului de la Ţuicani. Bunurile imobile în care funcţionează acest centru fac parte din domeniul public al oraşului Moreni. În 2009, Consiliul Judeţean și Consiliul Local Moreni au încheiat un acord de parteneriat în vederea derulării proiectului Reabilitare şi modernizare Centru de recuperare şi reabilitare persoane cu handicap, în cadrul PIDU-lui care priveşte municipiul Moreni. Anul acesta vor începe lucrările. Se va moderniza o parte dintre clădirile de la acest centru, cu asigurarea, din partea Primăriei Moreni şi a Consiliului Judeţean, a cotei de cofinanţare a acestui centru. Aceste ultime aspecte vor fi abordate în cadrul şedinţei CJD ce va avea loc în această săptămână.

# La Gura Ocniței, la Secția Psihiatrie se… taie frunză la câini

O vizită a preşedintelui Consiliului Judeţean făcută la Secţia de Psihiatrie Cronici Adulţi de la Gura Ocniţei a scos în evidenţă lucruri nu tocmai plăcute. Secţia are aprobate 381 de paturi, din care în contract cu CJAS, 230 de paturi. Pentru 230 se primesc lunar, de la Casa de Sănătate, banii necesari pe decont. Diferenţa de la 230 până la 381 de paturi ar însemna bolnavi pentru care familiile lor sau ei plătesc internarea în acest centru şi tratamentul corespunzător. Prima concluzie a fost aceea potrivit căreia conducerea Spitalului Judeţean nu a făcut nimic important pentru a avea un număr mai mare de internaţi, deşi condiţiile de-acolo sunt foarte bune, şi pentru a realiza venituri proprii. Nivelul veniturilor proprii realizate anul trecut este de 123.000 lei, foarte puţin dacă se ţine cont de faptul că o bună parte dintre spaţiile de la acest spital sunt, la acest moment, goale. Ca personal, Secția are 257 de salariați: 6 medici, din care 4 rezidenţi, alte persoane cu studii superioare – 6; personal mediu sanitar – 88; personal auxiliar – 122; personal TESA – 4; muncitori cu diferite specializări – 31. “Constatarea pe care am făcut-o este că, în general, taie frunză la câini toată partea administrativă, că nu se implică în niciun fel în rezolvarea problemelor secţiei şi că se mulţumesc să-şi ia salariul de azi pe mâine, fără să-i intereseze dacă pot sau nu să rezolve anumite lucruri. Le-am cerut un program de reparaţii curente pentru tot ceea ce are acel centru şi mă voi ocupa personal ca multe lucrări, care astăzi se fac pe licitaţii publice şi cu bani mulţi, să se facă de personalul propriu”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Anul trecut, această secţie a făcut venituri de 8.687.335 lei, din care, din contractul cu CJAS – 8.549.635 lei, venituri proprii – 123.000 lei pentru bolnavii care nu au contract cu Casa și 14.700 lei – donaţii de la familiile celor care au persoane internate în acest spital. Totalul cheltuielilor pe anul 2012 este de 9.213.886 lei, ceea ce înseamnă că această secţie înregistrează pierderi din activitatea curentă, care puteau fi evitate printr-o mai bună gestiune a banului public.

“Am dispus ca bolnavii din corpul vechi al spitalului să fie mutaţi în corpul reabilitat. Am eliberat, practic, un pavilion întreg unde nu vom mai face cheltuieli cu utilităţile în următoarea perioadă, atât timp cât nu există încărcare la maximum a acestui spital. Din calculele pe care noi le-am făcut, mutăm 70 de pacienţi în pavilionul nou şi vom realiza, în principal, o economie de circa 15.000 lei pe lună, ceea ce înseamnă 200.000 lei pe an şi echilibrarea financiară a acestei secţii a Spitalului Judeţean”, a mai precizat preşedintele CJD.

Administrație

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:, , ,