Breaking News

Târgoviştea nimănui. O piaţă, o bătaie de joc

Mar 18, 2013

 

Mânaţi de preţurile exagerate cu care se vând legumele şi fructele proaspete în dughenele de cartier cu pretenţii de magazine de specialitate, târgoviştenii, în majoritate, îşi fac drum cel puţin săptămânal la Piaţa 1 Mai. O piaţă agroalimentară pe hârtie, chiar cea mai mare şi mai cu vad din judeţ, dar pe care nepăsarea autorităţilor şi funcţionarii şperţari au transformat-o, în timp, într-un iarmaroc insalubru. Pentru a argumenta aceste afirmaţii am mers zilele trecute la piaţă şi, cu destulă părere de rău, am constatat că situaţia este mai rea decât o ştiam. Piaţa 1 Mai nu mai reprezintă locul în care târgoviştenii veneau cu plăcere să cumpere produse de calitate, transformată fiind într-o uriaşă vacă de muls pentru şmecheri.
# Producătorii agricoli adevăraţi – o minoritate

Că intri în perimetrul pieţei de pe str. Lt. Stancu Ion, venind dinspre Caraiman ori Merloni, prima impresie este aceeaşi: căi de acces mizere, străjuite de maidanezi şi pe jumătate blocate de tarabe ori autovehicule parcate aiurea. N-a mai rămas nimic din puzderia de legumicultori, care veneau tocmai de la Greci, dar şi din Prahova, cu marfă bună şi ieftină. Au fost ani de zile când i-au băgat în sperieţi comunitarii cu amenzile, să fie loc destul pentru speculanţii care cotizează. Trecând printre balaoacheşii cu ghiocei şi grămăjoare de urzici, ne-au atras privirea tomberoanele jegoase după care se pitise cu treburi un boschetar, semn că nu prea se omoară nimeni să patruleze prin zonă. Am remarcat un automobil abandonat al primăriei, dar şi grămezile uriaşe de covrigi aşezate pe mese murdare, alternând cu tarabe cu chimicale ori florării deschise ad hoc, direct pe trotuarele jegoase. N-am rezistat prea mult timp contemplând această imagine de hală sărăcăcioasă şi, zoriţi de duhoarea din dreptul unei carmangerii, ne-am încumetat dincolo de uşile din termopane, nespălate cu săptămânile. Înăuntru, afară de faptul că producătorii agricoli adevăraţi reprezintă o minoritate, diferă doar mirosul, un amestec de aer stătut şi mucegai, specific locurilor neaerisite.
Şi aici se vede goana administratorilor după bani şi mai puţin grija pentru cetăţenii de bună-credinţă, care vin să vândă sau să cumpere la un preţ cinstit.
Am avut surpriza să găsim şi tarabe goale, semn că nici pentru speculanţi piaţa nu mai este chiar aşa atractivă.
# Raiul evazioniştilor
Ca regulă generală, nimeni nu eliberează bonuri fiscale, iar marfa este aşezată otova, fără să fie etichetată corespunzător, aşa cum spune legea. Coletele, ambalajele şi alte resturi sunt înghesuite sub tarabe, pentru a fi duse la tomberoane abia la ora închiderii. La etaj abundă marfa de slabă calitate, în general chinezării, înghesuită în aşa-zise spaţii comerciale închiriate cu şase, până la zece milioane de lei pe lună.
Am mai remarcat şi hala de produse lactate, cu mirosul inconfundabil şi aproape pustie, dar şi o oarecare acalmie în zona en–gros-iştilor, semn că târgoviştenii s-au cam săturat să fie păcăliţi şi furaţi la cântar.
Un alt aspect, deloc de neglijat, preţ de câteva zeci de minute, cât am făcut piaţa, n-am văzut picior de om în uniformă. Explicabil oarecum: organele ori trec din când în când să-şi ia tainul ori nu trec deloc, pe acolo pe unde ştiu că arde. Pentru că, târgoviştenii trebuie să ştie, multe dintre prăvălii sunt intangibile pentru inspectorimea de tot soiul, proprietarii fiind funcţionari influenţi prin primărie sau instituţii de control ori neamuri ale acestora.
În două cuvinte, Piaţa 1 Mai, fără să fie un caz singular, nu mai este deloc acel spațiu curat şi civilizat căutat de târgovişteni pentru produsele de calitate şi la preţuri rezonabile. A ajuns locul în care prosperă o faună destul de pestriţă, adunând averi uriaşe pe spinarea contribuabililor târgovişteni de bună-credinţă.

Local

Despre autor

Informatie in curs de actualizare