Breaking News

Bugetul Târgoviştei, motivul unui schimb de replici dure PDL – USL

Apr 15, 2013

La începutul săptămânii trecute, pe parcursul a mai bine de patru ore, a fost discutat bugetul Târgoviştei. La forma prezentată de către executiv, PDL nu a venit cu niciun amendament. În schimb, USL a vut numeroase amendamente. Acestea au presupus tăierea unor sume de la diferite capitole bugetare şi relocarea lor către altele. Astfel, au fost tăiate anumite sume, de la capitole precum: asistenţă juridică, servicii de curăţenie, materiale de curăţenie, deplasări interne şi deplasări externe, dezvoltare – cheltuieli de capital, achiziţii aparatură şi servicii AIT, fonduri alocate Teatrului Municipal, sport. Sumele rezultate în urma acestor diminuări au fost direcţionate spre: investiţii, modernizare Cartier Priseaca, lucrări în Aleea Trandafirilor, fondul de rezervă, transport, amenajarea sau extinderea adăpostului pentru câinii comunitari, modernizarea cinematografului Independenţa, burse pentru elevii cu merite deosebite, lucrări la cimitirul de peste pod, reparaţii şi asfaltări străzi şi parcări etc. Supus votului plenului Consiliului Local, bugetul a fost aprobat cu amendamentele USL.

La scurt tip, primarul Târgoviştei a organizat o conferinţă de presă şi şi-a exprimat dezaprobarea, referitor la forma în care a fost aprobat bugetul şi, evident, la amendamentele USL. Forma finală a bugetului, conform declaraţiilor primarului Târgoviştei, Gabriel Boriga, va determina închiderea Teatrului Tony Bulandra şi a Clubului Sportiv Municipal Târgovişte din cauza subfinanţării. “USL şi reprezentantul romilor din consiliu au spus: Adio, Cultură! Adio, Sport”, a precizat primarul Târgoviştei. El a mai subliniat că, fără bani, cele două instituţii se vor închide pe 1 iulie, atunci când nu vor mai avea bani în conturi pentru a-şi desfăşura activitatea. La acest moment, evenimente ca: Zilele Municipiului, Festivalul Păpuşilor Vii, Cultura Urbană sau refacerea Atacului de Noapte nu mai au finanţare. În aceeaşi situaţie se află şi CSM Târgovişte, club sportiv finanţat de către Consiliul Local. Echipa de baschet a clubului este multiplă campioană naţională, dar anul acesta are un buget mult prea mic pentru a mai participa la competiţii. Nici bazinul de înot acoperit nu are bani pentru a funcţiona şi ar putea să fie închis şi el în această vară. Situaţia va fi adusă la cunoştinţă şi autorităţilor centrale: “Voi trimite o scrisoare primului ministru al României, ministrului Culturii şi celui al Sporturilor, prin care îi voi informa despre această situaţie dezastruoasă în care se află municipiul Târgovişte din punct de vedere al artei şi al sportului”, a declarat primarul Târgoviştei.

Cristian Stan, liderul grupului USL în cadrul Consiliului Local Municipal Târgovişte răspunde afirmaţiilor făcute de primarul Târgoviştei: „Nu spunem că baschetul şi performanţa nu sunt importante. Mai importante sunt însă necesităţile vitale pe care le are acest oraş. Un buget de 1 milion de euro pentru un club sportiv finanţat în proporţie de 99,99% din bugetul local este mai mult decât generos. Totodată bazinul de înot din cartierul Micro III nu va fi închis, având alocată suma de 3,5 miliarde lei vechi necesară funcţionării. S-au făcut afirmaţii potrivit cărora nu va mai putea fi organizată «Crizantema de Aur» la Târgovişte. Acţiunea însă nu depăşeşte 3 miliarde lei vechi, potrivit proiectului de buget care ne-a fost pus la dispoziţie. «Cultura Urbană» nu depăşeşte 1,5 miliarde. «Moş Crăciun» – 800 de milioane lei vechi. «Atacul de noapte» – 500 de milioane lei vechi. Acestea sunt acţiunile pe care primarul Boriga le-a menţionat ca fiind imposibil de realizat din cele 25 de miliarde lei vechi. Toate acestea nu depăşesc 7 miliarde lei vechi.Teatrul Municipal funcţionează ilegal în momentul de faţă, pentru că are o conducere al cărei mandat a expirat. Singurul risc ca Teatrul Municipal şi CSM Târgovişte să fie închise de la 1 iulie este ca primarul să le pună el însuşi lacăt, dintr-o ambiţie personală de a demonstra că are dreptate”.

Edilul de la Târgovişte a revenit cu precizări legate de acest subiect, la finalul săptămânii trecute. A menţionat că nu poate trece cu vederea scăderea fondurilor acordate Teatrului Muncipal Tony Bulandra, de la 42 de miliarde cerute de executiv, la 25 aprobate de consiliu. Această scădere nu mai permite, printre altele, reparaţia acoperişului, care este necesară deoarece atunci când plouă se blochează practic activitatea în cele mai importante încăperi ale teatrului. În ultimii 6 ani, bugetul teatrului s-a situat între 41 şi 48 de miliarde anual. Gabriel Boriga nu a ascuns faptul că o parte din fondurile alocate culturii au ajuns la evenimentul organizat pe 8 aprilie de Ziua Romilor. “Târgoviştea nu poate să moară la nivel intelectual. Şi fără cultură moare!”, a adăugat în final primarul Târgoviştei.

Administrație

Despre autor

Informatie in curs de actualizare