Breaking News

Târgoviştenii – mai săraci fără teatrul de vară, Târgoviştea – mai bogată cu o cârciumă

Apr 01, 2013

Este uluitor cum Primăria Târgovişte, mai precis primarul Boriga, găseşte bani pentru a-şi satisface toanele şi mofturile. Şi am să ilustrez cu numai câteva exemple acest adevăr, exclusiv din dorinţa de a nu irita prea mult cititorii.

Între 1-8 martie, numeroşi tinerei cu „mucii-n freză” au bântuit prin centrul Târgoviştei, împărţind snopi întregi de frezii ca din partea d-lui Gabriel Boriga. Nu suntem absurzi să spunem că junele edil trebuia să fi împărţit florile. Omul era, cel puţin teoretic, mult prea ocupat cu treburile urbei. Însă cavalereşte şi corect faţă de contribuabilii târgovişteni ar fi fost să fi scos banii din propriul buzunar. Ca o paranteză, cu frezii au fost cadorisite aproape exclusiv doamnele din centrul oraşului. N-a fost cazul prin cartierele cenuşii, cu străzile şi trotuarele pline de gropi şi maidanezi, cu iluminat public din trei în trei stâlpi, unde domneşte sărăcia şi, cu sprijinul direct al administraţiei Boriga, se instalează şi deznădejdea. Nu mai departe de zilele trecute, am avut parte de încă o extravaganţă. Pentru a marca “Ora Pământului”, târgoviştenii au avut parte nu numai de beznă, dar şi de 2.000 de lampioane. De ce atât de multe dacă tot a fost la mijloc o acţiune cu pronunţat caracter simbolic? Să fie vorba şi de o anume doză de megalomanie, de dorinţa lui Boriga de a fi “mai vizibil” decât este? Cu siguranţă DA!

Multe miliarde au fost cheltuite în iarnă, pentru iluminatul festiv cu accente de extravaganţă şi poate şi mai multe miliarde vor fi cheltuite cu decoraţiuni de Paşte, aşa, ca să se consume însutit energia electrică economisită, chipurile, pe 23 martie, la Ora Pământului. Şi numai în zona exclusivistă, evident. Am enumerat aceste cheltuieli numai în aparenţă minore, pentru a pune în evidenţă faptul că, atunci când vrea primarul Boriga se poate, din toată sărăcia şi cu toată austeritatea. Când nu există un interes direct, scuza „nu sunt fonduri” este luată de bună contra oricărui argument.

Şi iarăşi venim cu un exemplu concret, pentru că, nu-i aşa, târgoviştenii au dreptul să ştie mai mult decât le spune primarul în conferinţele de presă goale de conţinut. În mandatul precedent, primarul Gabriel Boriga a bătut toba şi anunţa încă un proiect epocal: modernizarea teatrului de vară din Parcul Chindia. Alt triumf pe hârtie, altă mâncare de peşte în practică. După lucrări de demolare, totul a înţepenit o bună bucată de vreme, pentru ca, în iarnă şi în această primăvară, şantierul să fie mai vioi ca niciodată. Să fi făcut primarul rost de bani pentru un nou şi modern teatru de vară, „european”, cum îi place să se exprime? Aşa cum a găsit pentru beculeţe, frezii, lampioane şi alte prostii? Nu, soluţia a fost cu totul alta, fără nicio legătură cu interesul târgoviştenilor. O parte din teren a fost concesionată şi în locul tetrului a răsărit o cârciumă.

Sigur, administraţia oraşului poate răspunde oricând că a procedat corect, că a fost licitaţie, că s-au respectat proceduri. Poate face asemenea afirmaţii, dar nu poate convinge. Pentru că Târgoviştea avea şi are nevoie de un teatru de vară şi nu de încă o bodegă. Dar şi primarul avea nevoie de un anumit soi de linişte, măcar dintr-o anume parte a presei, dacă tot şi-a dat obştescul sfârşit TTV-ul lui Gheorghe Dinu. Şi încă ceva: la orice şantier este obligatorie, prin lege, montarea unui panou cu informaţii despre obiectiv, destinaţie, termen de execuţie, constructor, proprietar, ceea ce lipseşte cu desăvârşire în acest caz, cum a lipsit și conferința de presă în care primarul să explice ce și cum.

Administrație

Despre autor

Informatie in curs de actualizare