Breaking News

Breaking News

UNICA SOLUŢIE PENTRU A SUSŢINE PROIECTE COMUNE – UNIREA MAI MULTOR JUDEŢE

Apr 15, 2013

O temă frecvent adusă în atenţia opiniei publice este regionalizarea . O chestiune delicată pentru actuala putere politică şi executivă, datorată în primul rând tendinţei de respingere din partea populaţiei, care nu mai este dispusă la noi experienţe, unui soi de patriotism local exacerbat fără rost, dar şi absenţei unei informări corecte şi cât mai complete a oamenilor. De ce este nevoie de o reîmpărţire administrative-teritorială şi care sunt avantajele înfiinţării regiunilor, l-am rugat să explice pe senatorul social-democrat de Dâmboviţa, Valentin Calcan, om politic cu experienţă şi expertiză în domeniul economic.

“Toată Europa are regiuni în cadrul statelor sale. Regiuni care au fiecare dintre ele câteva milioane de locuitori și care-și decid singure politicile de dezvoltare proprii. La noi, avem organizarea teritorială pe județe încă din 1968. Este drept, la acea vreme se spera într-o dezvolare pe termen mediu-lung a tuturor județelor astfel încât fiecare să ajungă la 700-800 mii de locuitori, cu o dezvoltare a capacităților industriale astfel încât distanța de acasă până la serviciu să fie de scurtă durată. Sistemul de lucru “navetist” nu era încurajat și de regulă angajările se realizau în funcție “de buletin”, adică de locul de domiciliu. Astăzi este cu totul altceva. Populația a scăzut și județele sunt prea mici pentru a putea asigura sursa de dezvoltare. Unirea mai multor județe pentru a susține proiecte comune este unica soluție.

Un alt punct de vedere este cel al fondurilor europene. Vedem cu toții cât de greu este să gestionezi uriașele sume de bani europeni dintr-un singur loc, din București. Este greu să poți gestiona și o lucrare în Baia Mare, o alta în Mangalia și o alta în Găești numai dintr-un minister din capitală. Regionalizarea înseamnă trecerea acestei responsabilități la nivelul fiecarei regiuni. În acest fel este și mai ușor de gestionat, dar și interesul este mult mai mare. De exemplu, cât de mare interes să fie pentru un salariat la un minister să grăbească un proiect aflat în derulare la o localitate aflată la o mie de kilometri de București, localitate de care poate nu a auzit niciodată? Altceva este însă în cadrul unei regiuni când tu, funcționar public, știi că trebuie să manageriezi un proiect de asfaltare al unui drum pe care poate și tu însuți treci în drum spre casă! Eu cred că interesul fiecăruia crește și mă aștept ca și performanța să crească”, este de părere senatorul Valentin Calcan.

Actualitate

Despre autor

Informatie in curs de actualizare