Breaking News

Împrumuturile pentru plata arieratelor, o iniţiativă apreciată

Mai 20, 2013

Guvernul Ponta a aprobat mai multe măsuri pentru a grăbi achitarea arieratelor de către autorităţile locale. În acest scop au fost acordate UAT-urilor inclusiv împrumuturi cu dobândă mică, de la Trezoreria Statului.

Mulţi văd în stingerea arieratelor doar o condiţie impusă de FMI în perspectiva unui nou acord. Senatorul PSD Valentin Calcan ne-a explicat şi care sunt implicaţiile şi beneficiile în plan economic:

”Arieratele în economie pot fi comparate cu pete de rugină care apar pe automobilul nou-nouţ. Dacă nu se întâmplă nimic, rugina se extinde şi, într-un timp mai lung sau mai scurt, maşina devine doar o amintire. La fel şi cu economia. Dacă arieratele nu sunt controlate şi stinse, economia riscă colapsul. De fapt, ce sunt arieratele? Acestea sunt datorii ale statului către furnizorii de servicii, utilităţi sau de exemplu către constructorii care au finalizat anumite lucrări publice. Toţi aceștia și-au făcut treaba, au facturat lucrările sau serviciile şi, din păcate, la termenul de plată, statul, prin primării sau consilii județene sau alte autorităţi, nu a achitat nimic. După 90 de zile, o astfel de întârziere se numește arierat.

Măsura luată de către Guvernul Ponta, prin care a dat posibilitatea primăriilor – ca să vorbim mai simplu – de a se împrumuta la cea mai mică dobândă posibilă, fără nicio garanţie, practic împrumut pe un termen rezonabil de lung, totul numai pentru a-și achita arieratele, nu poate fi decât o gură de oxigen pentru firmele comerciale, pentru economie în general. Pot spune fară nicio exagerare că este o măsură salutară venită la timp în această perioadă de criză economică prelungită. Datorită acestei măsuri, și la noi în Dâmbovița, multe primării au reușit să plătească zeci de miliarde de lei vechi datorii către firme, bani din care, să nu uităm, o parte se reîntoarce la comunitatea locală prin taxa pe valoarea adăugată.

În opinia mea, performanța unui primar se poate măsura și prin capacitatea acestuia de a ține în frâu arieratele. Fiecare își dorește pentru comunitate să facă tot mai multe lucruri posibile, dar întotdeauna trebuie să aibă grijă să achite la timp facturile. Altfel, apare rugina!”

Administrație, Local

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:, ,