Breaking News

Preşcolarii din Glod, înghesuiţi ca sardelele

Iun 10, 2013

Dacă în mai toate localităţile dâmboviţene populaţia scade de la an la an, din cauze naturale, nu acelaşi lucru se poate spune despre satul Glod, comuna Moroeni, unde rata natalităţii – trăsătură specifică etniei rome – este cu mult peste medie. Nu este familie cu mai puţini de trei – patru copii, iar problemele ce decurg de aici nu mai contenesc pentru administraţia publică locală.

Şcoala, relativ nouă, a fost extinsă cu câţiva ani în urmă şi abia îi mai încape pe elevii din clasele primare şi gimnaziale. Cu bani de la bugetul local şi un sprijin de 20.000 de lei de la Consiliul Judeţean este în curs de finalizare execuţia unor grupuri sanitare corespunzătoare cerinţelor sanitare şi igienice actuale. Problema cea mai mare, încă fără rezolvare, este a Grădiniţei Glod, neîncăpătoare şi foarte prost dotată. Sunt numai două săli de clasă de câte zece metri pătraţi şi copiii stau înghesuiţi mai ceva ca sardelele-n conserve. “Necazul şi mai mare – spune primarul Mihai Moraru – este că tot acolo trebuie să facem loc şi clasei pregătitoare. De spaţii de joacă, mobilier modern ori altele asemenea nici nu se pune problema”. S-a întâmplat să ajungem la grădiniţa din Glod după o ploaie mai zdravănă şi curtea era plină de apă. Câteva femei cu copii în braţe s-au încumetat să treacă peste o scândură putredă şi alunecoasă. Altele au luat-o de-a dreptul prin baltă, udându-se până la glezne. La vederea camerei foto au început să se văicărească, după un vechi şi prost obicei, că nu vine nimeni să ajute ori să le dea ceva. Ba ne-au cerut “să puneţi filmu’ pe Internet să vadă toată lumea cum ne chinuim”. Nu i-a trecut însă niciuneia prin cap să ceară zdrahonilor care-şi făceau veacul în cârciuma de vizavi ori pe marginea drumului să pună câteva roabe cu pietriş, să nu se mai bălăcească precum gâştele lăbărţate.

O atitudine tipică pentru o comunitate în care ajutoarele sociale încă se dau la greu, în care se trăieşte de mult prea multă vreme după principiul “munca l-a făcut pe om, dar nici lenea n-a omorât pe nimeni”. Imagini dezolante pe stânga şi pe dreapta unui drum naţional din cale afară de prost, rută alternativă pe care încă se mai încumetă turişti în drum spre staţiunile de pe Valea Prahovei.

 

 

Local

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:, , ,