Breaking News

Bucşani: trandafirul care ar putea deveni un brand al comunei

Iul 29, 2013

La Bucşani a avut loc inaugurarea unei moderne sere de trandafiri. Suprafaţa efectivă de cultură este de 4800 de metri pătraţi şi adăposteşte 40.000 de rădăcini, 13 soiuri principale şi câteva soiuri de test. În prima fază, aici au fost create 30 de locuri de muncă, urmând ca anul viitor numărul acestora să se dubleze. Investiţia este un exemplu de bună practică, realizată din fonduri europene, de un investitor român, care îşi doreşte ca, prin rezultatele pe care le va obţine să atragă atenţia opiniei publice asupra judeţului nostru. Un prim beneficiar al investiţiei este comuna Bucşani. Despre seră, Constantin Niţă – primarul comunei – are numai cuvinte de laudă, manifestându-şi, în continuare, întreaga deschidere pentru sprijinerea celor ce doresc să vină să investească în localitate: “Pentru comuna Bucşani este un pas înainte. Am spus, de asemenea, tuturor, că dau 20 de hectare gratuit într-un islaz care îmi asigură cel puţin 150 de locuri de muncă, numai să vină investitorii, pentru că acolo este drumul judeţean, drum naţional, sunt asigurate toate condiţiile”.

Mihnea Petrovici,  în calitate de investitor, a declarat: ”Ceea ce vedeţi aici este o cultură fără sol. Plantele se dezvoltă într-o fibră de cocos tratată special. Materialul săditor este adus din Germania. Sistemul de irigaţie este unul modern, la presiune înaltă, fiecare plantă primind prin sistemul de irigaţii exact cantinatrea de apă necesară. Avem un sistem de umbrire şi de salvare a energiei, al cărui rol este de a păstra o temperatură mai mică vara şi de a opri pierderile de căldură iarna. Toate aceste sisteme sunt controlate de un calculator de ultimă generaţie, atât de nou, încât firma din Olanda, care l-a furnizat, a mai furnizat decât două înainte de acesta. Totul este automatizat, rolul omului fiind decât de a culege florile şi de a observa să nu se îmbolnăvească. Suprafaţa efectivă de cultură este de 4800 de metri pătraţi, în care adăpostim 40.000 de rădăcini, 13 soiuri principale şi câteva soiuri de test. Sunt foarte mândru de trandafirul  Serenity, unic în lume, care se va dezvolta doar aici. Acest trandafir a fost dezvoltat de specialiştii de la rosen atutaun, împreună cu specialiştii noştri, timp de  un an de zile. Este modificat genetic, astfel încât să reziste la climatul din România, cu veri clduroase şi ierni geroase. Chiar dacă climatul în seră este complet controlabil, radiaţia solară influenţează dezvoltarea trandafirului. De aceea, noi am considerat că este nevoie de un soi nou, care să fie găsit doar în România şi sper să ajungă la fel de cunoscut ca şi trandafirul roşu de Columbia. Este o afacere de familie. Părinţii mei sunt medici, dar chiar înainte de 89 s-au ocupat cu cultura de trandafiri în Bucureşti. Eu am terminat Facultatea de Drept, sunt avocat, dar am ales să urmez paşii familiei şi să creez ceva ce nu se mai găseşte în România”.

Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJD :” De ce este important proiectul? În primul rând pentru că înseamnă taxe şi impozite pentru bugetul comunei Bucşani. În al doilea rând, este important că se vor crea aici în primă etapă 30 de locuri de muncă, în a doua etapă 60 de locuri de muncă. În al treilea rând, pentru că Mihnea intenţionează să dezvolte un complex de sere de circa 10 hectare şi în al patrulea rând este foarte important pentru că reprezintă un model care poate fi preluat, îmbunătăţit de întreaga zonă. Avem aici Băleni, Bicliureşti, localităţi unde sunt dezvoltate horticultura, cultura legumelor. Îl felicit încă o dată. E un băiat curajos. Îl asigur de sprijinul nostru, îl asigur că, cel puţin până voi termina mandatul de preşedinte va avea reabilitat până la drumul naţional, pentru că investiţia asta trebuie susţinută şi de autorităţi şi îl rog să punem în aplicare anul viitor ceea ce mi-a spus –  o bursă a florilor, care să fie unică în România,  să valorifice experienţa altora şi să ne mai aducă puţin în atenţia opiniei publice naţionale pe noi, judeţul Dâmboviţa ».

Prefectul judeţului Dâmboviţa – Victor Sanda, parlamentari, cei doi vicepreşedinţi ai CJD, directori de direcţii, consilieri judeţeni, reprezentanţi ai administraţiei locale a comunei Bucşani au participat la momentul inaugural.

Actualitate, Local

Despre autor

Informatie in curs de actualizare