“Dărâmăm ziduri pentru a construi punţi”
Se doreşte schimbarea atitudinii faţă de persoanele cu dizabilităţi. Pentru acest motiv, în cadrul proiectului “Servicii sociale integrate şi formare vocaţională pentru persoane cu dizabilităţi” este promovată o acţiune de sensibilizare, în acest scop. Iniţiativa are acoperire naţională. O acţiune menită a susţine cele menţionate mai sus, o constituie Caravana Casper, care a poposit săptămâna trecută şi la Târgovişte, reşedinţa judeţului nostru. Caravana este parte a unei campanii ce îşi doreşte să promoveze sportul, bicicleta tandem şi o atitudinile de normalitate cu ajutorul a două echipe de biciclişti care vor traversa ţara.
“Campania este bazată pe experienţa proiectului în ceea ce priveşte sensibilizarea agenţilor economici şi a societăţii în general privind problematica integrării persoanelor cu abilităţi”, a menţionat Darie Croitoriu, reprezentant al Asociaţiei Pheonix Speranţa Mediaş.
Sloganul campaniei este “Dărâmăm ziduri pentru a construi punţi”, iar scopul declarat este acela de a promova normalitatea ca atitudine faţă de dizabilitate.
Sunt două echipe de tandem pe bicicletă, alcătuite din Florin Georgescu şi Alexandru Răcănel – prima, şi Arnold Csaba Butu şi Andreea Butu, cea de-a doua. Florin Georgescu are 38 de ani, este persoană cu deficit senzorial, absolvent al facultăţii de psihopedagogie din Bucureşti, doctor în psihologie. În ultimii trei ani a aprticipat la Marşul bicicliştilor care presupune parcurgerea distanţei Bucureşti – Constanţa. A parcurs 1.200 km în încercarea de a strânge fonduri pentru o persoană care avea nevoie de un transplant renal, pe ruta Bucureşti – Sighetul Marmaţiei, cu destinaţia muzeul Memorialul Durerii. De asemnea, a participat ca invitat la numeroase evenimente al multor asociaţii care promovează cicloturismul. A parcurs, pe bicicletă, distanţa Bucureşti – Londra (2.000 km) pentru a marca startul Jocurilor Paralimpice. Florin Georgescu şi Alexandru, prietenul şi coechipierul său, au o asociaţie numită TANDEM şi, în curând, va devein funcţională şi Asociaţia sportivă Tandem Arena cu care doresc să promoveze sportul şi ca modalitate de integrare în societate a persoanelor cu dizabilităţi. Un alt proiect al lo vizează donarea de biciclete tandem liceelor de nevăzători din ţară, pentru a pune bazele paraciclismului în România. Ei au pornit pe bicicletă din Baia Mare pe 1 iulie şi vor traversa 28 de judeţe ale ţării. În acelaşi timp, din Mediaş, au pornit pe tandem Butu Arnold Csaba şi fiica lui, Andrea Szabina, care vor traversa cealaltă jumătate de ţară. Butu Arnold Csaba este, de asemenea, un biciclist nevăzător, care a participat la Jocurile Paralimpice de la Beijing, iar în prezent, a început participă la calificările pentru Jocurile Paralimpice din Brazilia.
Denumirea caravanei provine de la sistemul Casper care este un instrument complex de evaluare a persoanelor cu dizabilităţi din România cu vârste cuprinse între 12-60 de ani, system ce este acreditat de către Colegiul Psihologilor din România, care cuprinde 35 de teste de evaluare.