Breaking News

Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa promovează valorile

Aug 26, 2013

Vom avea festivaluri dedicate Ilenei Sărăroiu şi lui Ion Dolănescu

- interviu cu Ionuţ Lăscaie, directorul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa

Rep: Sunteţi de puţin timp directorul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa. Evident, ca în orice nou loc de muncă, există o perioadă de acomodare. Aceasta, însă, nu v-a împiedicat să aveţi o agendă bogată. Vorbiţi-mi, vă rog, despre câteva dintre acţiunile importante pe care le-aţi organizat.

-         Mă voi referi mai întâi la Festivalul „Padina Fest”, ediţie a IV-a, deoarece încă nu s-au stins ecourile acestui eveniment.  El s-a desfăşurat în perioada 31 iulie – 4 august, pe platoul Lunca Padinii, din Masivul Bucegi. Organizatoarea manifestării, Asociaţia Padina Fest, şi-a propus ca obiective principale promovarea turistică a zonei, dezvoltarea ecoturismului şi practicarea mişcării în aer liber. În fiecare an, manifestarea, care a avut mai multe componente – culturale, educaţionale şi sportive – a pus un accent deosebit pe sport, mişcare în aer liber, organizarea unor concursuri de maraton montan.  Pentru promovarea valorilor locale, CJD, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa a susţinut, în calitate de partener, organizarea acestui festival. Turiştii care au participat la ediţia din acest an, s-au bucurat de o surpriză special pregătită de organizatori, la iniţiativa preşedintelui CJD – Adrian Ţuţuianu şi a mea. Este vorba despre un concert în aer liber, susţinut de către Orchestra simfonică „Muntenia”, la intrarea în Peştera Ialomiţei. Pe acordul unor piese cunoscute, ca „Dunărea Albastră” sau „Spărgătorul de nuci”, sute de turişti au ascultat şi aplaudat după fiecare partitură, concertul bucurându-se de un succes deosebit. Cu ropote de aplauze a fost răsplătit şi concertul de muzică corală susţinut de Corala „Appasionato”, dirijată de Florin Badea.

 Rep: Aţi avut o contribuţie specială şi la sărbătorirea Sfântului Ierarh Nifon – Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti.

-         Aveţi dreptate. CJD a participat, în calitate de partener, la organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi Sfântului Ierarh Nifon, personalitate marcantă a spiritualităţii ortodoxe. Această acţiune de promovare a valorilor culturale şi spirituale româneşti a avut loc tot luna aceasta. În fiecare an, la 11 august, Sfântul Ierarh Nifon este sărbătorit cu mare evlavie, mii de pelerini venind în vechea cetate de scaun a Ţării Româneşti, pentru a se închina la sfintele moaşte şi pentru a participa la oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti. CJD a contribuit la tipărirea şi lansarea a două volume cu rezonanţă istorică şi culturală naţională, realizate cu ocazia acestui eveniment: „Iubitor de cultură, protector al Bisericii şi martir al credinţei ortodoxe”, cu ocazia împlinirii a 325 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Sfântului voievod Constantin Brâncoveanu (1688-1714) şi „Întregitor de ţară şi martir al neamului românesc” la împlinirea a 420 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Voievodului Mihai Viteazul (1593-1601).

Rep: Ce aveţi în vedere pentru viitorul imediat?

-         La acest moment, se fac ultimele pregătiri pentru cea de a XIV-a ediţie a Serbărilor Băilor Pucioasa, ce vor avea loc în perioda 30 august-1 septembrie. Sărbătoare cu tradiţie, aceasta este o ocazie pentru locuitorii de sub poalele Patranei de a participa la o suită de manifestări prin care se doreşte reînvierea tradiţiilor cultural artistice ale oraşului. De-a lungul anilor, CJD a participat la organizarea acestei manifestări. Nu vom face excepţie nici anul acesta. CJD, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, va contribui la desfăşurarea evenimentului, organizând Târgul Meşterilor Populari, un spectacol folcloric susţinut de Orchestra populară Chindia, precum şi alte acţiuni culturale.

Rep: An de an v-aţi adus contribuţia şi la organizarea Zilelor Municipiului Târgovişte. Cu ce veţi participa în acest an?

-         În perioada 5-8 septembrie, cu ocazia Zilelor Municipiului Târgovişte, va avea loc ediţia a XI-a a Târgului Meşterilor Populari. Ne propunem organizarea unui eveniment devenit tradiţional şi emblematic, atât pentru Centrul Judeţean de Cultură, cât şi pentru oraş şi judeţ, promovarea meşterilor populari autohtoni, promovarea unor meşteşuguri inedite sau mai puţin întâlnite, organizarea unui spectacol de muzică populară la care vor participa artişti şi formaţii de dansuri populare din judeţ, dar şi nume sonore ale muzicii populare româneşti.

Rep: Aşadar, după cum văd, lună de lună, au loc evenimente importante din punct de vedere cultural.

-         Urmează luna octombrie, când va avea loc cea de a 46-a ediţie a festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”, unde vom contribui şi noi din punct de vedere organizatoric. În luna noiembrie, este cea de a 45-a ediţie a Concursului Naţional de Literatură „Moştenirea Văcăreştilor” pe care îl vom organiza în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, Societatea Scriitorilor Târgovişteni, Biblioteca Judeţeană I.H.Rădulescu şi Teatrul Municipal. Pentru luna decembrie, avem în vedere organizarea unui Concert de Crăciun. Vrem să ne adresăm tuturor categoriilor de vârstă, motiv pentru care vom îndrepta atenţia şi spre copii. Revenind, dorim ca spectacolul de Crăciun să fie unul fastuos, care să se transforme într-o frumoasă tradiţie. Am în vedere câţiva artişti pentru această primă ediţie – Vlad Miriţă, Liviu Sandu, Ina – câştigătoare a unei ediţii a Crizantemei de Aur.

Rep: Dacă prezentul şi viitorul apropiat… sună atât de bine, sper că nu vă opriţi aici. Puteţi să ne vorbiţi şi despre ce aveţi în vedere pentru viitorul mai îndepărtat sau nu doriţi să divulgaţi?

- Cu mare drag. Ne gândim la Festivalul Ileana Sărăroiu – ce dorim să devină o competiţie între şcolile de artă din ţară. Debutul anului viitor va aduce un eveniment dedicat lui Ion Dolănescu. Şi vă asigurăm că nu ne oprim aici.

Interviul Săptămânii

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:,