Breaking News

“Legea este valabilă şi în târgurile tradiţionale”

Sep 09, 2013

 

• Interviu cu dr. Sandu Tolea, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa

Pentru foarte mulţi dâmboviţeni, în special din zona de sud a judeţului, marile bâlciuri de la Cornăţelu şi Titu reprezintă primul semn că a venit toamna. Sunt în acelaşi timp zile de răgaz pentru bunii gospodari, dar şi un bun prilej pentru a se aproviziona cu cele necesare pentru a trece anotimpul rece. Iar dacă cei mai mulţi petrec în asemenea ocazii, nu acelaşi lucru se poate spune despre inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a căror activitate este mai intensă, începând cu 8 septembrie şi până la SF. Mihail şi Gavril, când se organizează ultimele târguri de toamnă. Despre măsurile menite să asigure vânzarea unor produse tradiţionale conforme, sănătoase şi implicit să protejeze sănătatea oamenilor, am dialogat cu dr. Sandu Tolea, directorul DSVSA Dâmboviţa .

- Domnule director, a început sezonul târgurilor de toamnă şi zeci de mii de oameni sunt dornici să cumpere şi să guste din produsele tradiţionale, la mare căutare fiind în primul rând pastrama şi brânzeturile. Aţi dispus măsurile necesare pentru a proteja sănătatea consumatorilor?

- La DSVSA suntem tot timpul în alertă iar târgurile de toamnă nu înseamnă decât o activitate mai densă, având în vedere numărul foarte mare al participanţilor dar şi al comercianţilor de produse de origine animală. Avem planuri de acţiune şi am notificat în timp util primăriile care organizează asemenea târguri. Acestea au obligaţia să informeze agenţii economici care desfăşoară activităţi de comerţ şi alimentaţie publică dar şi să asigure condiţiile necesare. În ce ne priveşte, nu vom umbla cu jumătăţi de măsură. Legea e lege, nu ne jucăm cu sănătatea oamenilor iar pastrama şi celelalte produse alimentare de origine animală vor fi comercializate civilizat.

- Care sunt condiţiile pe care sunt obligaţi să le respecte producătorii?

- Animalele trebuie să fi fost sacrificate în abatoare autorizate, sub supravegherea sanitar-veterinară, la fel şi obţinerea preparatelor şi sunt necesare documente în acest sens. Produsele perisabile trebuie păstrate în condiţii corespunzătoare iar vânzarea se face numai din vitrine frigorifice.

- Ce riscă aceia dintre producători şi comercianţi care nu se conformează normelor sanitar veterinare?

- Chiar dacă vin în târguri, este bine pentru ei să priceapă că nu este loc pentru târguială.Cei care îşi vând produsele pe marginea drumului, care ignoră legea şi aş spune chiar legile nescrise ale bunului simţ, riscă să le fie confiscată marfa dar şi alte sancţiuni.

- Vă confruntaţi cu probleme similare şi în târgurile şi oboarele săptămânale?

- Da şi vreau să precizez de la bun început că singurul târg autorizat este la Voineşti. Restul sunt neautorizate sanitar-veterinar deşi am dus şi ducem multă muncă de lămurire cu primăriile. Am transmis numeroase notificări primarilor, să parcurgă paşii necesari în vederea autorizării. Sunt mari aglomerări de animale şi oricând poate izbucni un puseu de toxiinfecţii alimentare. Primarii trebuie să îşi ia în serios obligaţiile, să conştientizeze că sunt primii răspunzători în asemenea situaţii nedorite, generate în primul rând de circulaţia haotică a animalelor.

- Care sunt instituţiile cu care colaboraţi în activitatea pe care o desfăşuraţi ?

- Inspectorii DSVSA acţionează independent dar şi în cadrul unor controale mixte, care urmăresc o problematică mai largă. Dintre toţi cei cu care colaborăm remarc însă Inspectoratul de Poliţie. Există un protocol între DSVSA şi IPJ Dâmboviţa şi suntem foarte mulţumiţi de colaborare.

 

Actualitate, Interviul Săptămânii, Stirea Zilei

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:, , ,