Breaking News

Politica, la malul mării

Sep 02, 2013

Ultimele zile ale lunii august au fost un bun prilej pentru partidele parlamentare de a se întâlni la malul mării şi de a-şi face planul de bătaie pentru noua sesiune parlamentară care şi-a început luni, 2 septembrie, activitatea. De la şcoli de vară, la convocarea forurilor de conducere, partidele parlamentare şi-au trasat deja priorităţile legislative pentru noua sesiune ordinară.

Premierul Victor Ponta le-a cerut, sâmbătă, parlamentarilor USL ca, în primele săptămâni ale sesiunii parlamentare, să adopte Legea referendumului, explicând că, în contextul în care referendumul pentru Constituţie se va organiza odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale este necesară adoptarea legii. Printre priorităţile legislative ale social-democraţilor în noua sesiune parlamentară se numără bugetul pe anul 2014, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.117/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar fiscale, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2014, proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati în cadrul fiscal-bugetar, care însoţeşte Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014 – 2016. Dacă, în ceea ce priveşte priorităţile legislative ale PNL, acestea sunt în principal de natură economică, reducerea CAS şi schimbarea regimului redevenţelor, conservatorii sunt preocupaţi de sprijinirea proiectului de modificare a Constituţiei, regionalizarea, dar şi iniţierea unor legi pentru combaterea corupţiei şi a unor modificări legislative care să permită o mai bună şi mai uşoara accesare a fondurilor europene.

Şi opoziţia şi-a trasat principalele obiective în noua sesiune parlamentară. Întoarse cu forţe proaspete din vacanţă, PDL şi PPDD vin cu o temă actuală de campanie: crearea de locuri de muncă pentru care încearcă să vină cu o serie de soluţii. Vorba aceea: cine se arată preocupat de crearea de locuri de muncă şi vorbeşte despre soluţii în acest sens, câştigă capital electoral. Din păcate, totul se reduce la… vorbe.

Revenind la ceea ce s-a întâmplat, la sfârşitul lui august, la malul mării, din punct de vedere politic, interesantă mi s-a părut nevoia lui Crin Antonescu de a fi reconfirmat ca şi prezidenţiabilul USL. „Eu nu vreau să fiu candidat, eu vreau să fiu preşedinte”, echivalează, de fapt, cu activarea campaniei sale pentru funcţia supremă, într-o nouă etapă.

Demn de remarcat ar fi şi mesajul transmis de Rovana Plumb, care a prezidat, la Mamaia, Şcoala Politică a Femeilor Social-Democrate. Liderul social-democrat şi membru al Guvernului Ponta a dat un semnal clar şi ferm prin care a reiterat angajamentul executivului faţă de români, acela de a îndrepta ceea ce PDL a distrus, dând asigurări că acesta nu va dezamăgi şi îi va privi pe cetăţeni drept în faţă.

 

Editorial

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:, , , , ,