Breaking News

Expoziţie “Dimitrie Iuraşcu” la Târgovişte

Oct 22, 2013

Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie Galaţi au organizat, expoziţia itinerantă dedicată diplomatului Dimitrie Iuraşcu.

Născut în data de 29 iunie 1890 la Galaţi, Dimitrie Iuraşcu a absolvit Liceul Vasile Alecsandri din oraş, plecând apoi la Paris, unde urmează, în paralel, cursurile Facultăţii de Drept şi École des Hautes Études en Sciences Politiques. Îşi începe cariera diplomatică în 1913, ca ataşat pe lângă Legaţia României de la Belgrad. Acesta a ocupat mai multe funcţii diplomatice, de la cea de ataşat de legaţie până la cea de ministru plenipotenţiar al României. În cei 34 de ani de carieră diplomatică, Dimitrie Iuraşcu şi-a desfăşurat activitatea în diverse capitale europene, precum: Istanbul, Praga, Berlin, Bruxelles, Sofia, Roma, Vatican și Berna. A ocupat mai multe de funcţii de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Străine.

Epurat de regimul comunist din România, proaspăt instalat după război, diplomatului Dimitrie Iuraşcu îi este confiscată singura proprietate din Bucureşti, fiind chiriaş în propria casă, iar mai apoi forţat să părăsească definitiv, împreună cu familia, acest imobil construit în anul 1931.

Rămas fără pensia cuvenită pentru cei 34 de ani de activitate diplomatică, este nevoit să se angajeze ca betonist pe şantierul unei fabrici din Bucureşti, lucrând mai apoi într-un atelier de confecţionat lumânări, la o cooperativă meşteşugărească. Moare la Bucureşti, în data de 17 noiembrie 1964.

Ieri, în cadrul „ Săptămânii Culturii şi Istoriei Norvegiene” la Muzeul de Istorie Târgovişte a avut loc vernisajul expoziţiei dedicate diplomatului român Dimitrie Iuraşcu. Au participat directorul Muzeului Judetean Galaţi – Cristian Căldăraru, directorul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domneasca” Târgovişte – Ovidiu Cîrstina, consilierul diplomatic – Alexandru Ghişa. Evenimentul a beneficiat de sprijinul profesorului universitar Silviu Miloiu – preşedintele Asociaţiei Române pentru Studii Baltice şi Nordice şi a fiului marelui diplomat român – Nicolae Iuraşcu.

Actualitate, Administrație, Stirea Zilei

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:, , , , , , , , , , ,