Breaking News

PNL a înaintat o propunere legislativă prin care se interzic faptele cu caracter fascist, rasist sau xenofob

Oct 10, 2013

Pe data de 8 octombrie, cu o zi înainte de Ziua comemorării Holocaustului, preşedintele PNL, Crin Antonescu, liderul şi viceliderul grupului deputaţilor liberali, Andrei Gerea, respectiv George Scutaru, au depus în Parlament o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Prin proiectul iniţiat de PNL se propune interzicerea şi a faptelor, şi nu doar a organizaţiilor, simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum şi includerea între faptele, simbolurile şi organizaţiile interzise şi a celor cu caracter legionar. La acest proiect s-a lucrat împreună cu reprezentanţii Institutului pentru Studierea Holocaustului, Elie Wiesel.

Iniţiativa legislativă propune ca definiţia dată “ Holocaustului pe teritoriul României” să includă “persecuţia sistematică şi anihilarea evreilor sprijinită de autorităţile şi instituţiile statului Român în teritoriile administrate de acestea în perioada 1940-1944”. De asemenea, iniţiatorii liberali propun şi reformularea unui articol din actualul act normativ, astfel încât să intre sub incidenţa legii atât fapta persoanei de a promova în public cultul persoanelor vinovate de crime de război sau crime contra umanităţii, cât şi fapta de a promova în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe.

PNL va solicita dezbaterea în procedură de urgenţă a acestui proiect deoarece doreşte să dea un semnal clar şi răspicat tuturor concetăţenilor noştri, precum şi opiniei publice internaţionale, că România nu uită, nu neagă şi nu tolerează vreo manifestare care să pună sub semnul întrebării tragedia oamenilor deportaţi, ucişi, schingiuiţi, înfometaţi, doar pentru că erau de o altă etnie sau de o altă religie.

Actualitate, Administrație, Politică, Stirea Zilei

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:, , ,