Breaking News

Punct de prim ajutor la Vulcana de Sus

Oct 10, 2013

Crucea Roşie Română a lansat săptămâna aceasta, un nou punct de prim ajutor în satul Vulcana de sus, din comuna Vulcana Băi.

Numeroase persoane sunt rănite sau mor, anual, din cauza leziunilor cauzate de diferite situaţii neprevăzute şi în lipsa unei intervenţii adecvate, acordată în timp util. Aplicarea tehnicilor corespunzătoare de prim ajutor, imediat după producerea accidentului, poate reduce considerabil decesele şi vătămările, precum şi impactul dezastrelor sau a situaţiilor de urgenţă. Pentru satele unde nu există servicii medicale permanente, timpul până la sosirea ambulanţei, face diferenţa între viaţă şi moarte.

În această situaţie, Crucea Roşie Română şi-a propus să vină în sprijinul cetăţenilor din satul izolat Vulcana de Sus, comuna Vulcana Băi, prin instruirea unei familii, care va acorda primul ajutor celor din comunitate. Punctul de prim ajutor va funcţiona în casa familiei Şetreanu Valentin, care a fost dotată cu o trusă ce conţine dispozitivele specifice în cazul situaţiilor de urgenţă. Familia de salvatori comunitari are rolul de a sprijini rezolvarea urgenţelor minore şi prevenirea agravării situaţiei în cazul unor urgenţe majore, care necesită asistenţă medicală.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa directorului general al Crucii Roşii Române, Ioan Silviu Lefter, a Victoriei Mihăiescu – director de programe la Crucea Roşie Română, Nadia Lazăr – şeful Departamentului de comunicare din partea sediului central al Crucii Roşii Române, Gheorghe Popescu – directorul Crucii Roşieâi Dâmboviţa, Camelia Savu – formator prim ajutor, împreună cu voluntarii Crucii Roşii Dâmboviţa. Acţiunea a fost susţinută de către Primăria Comunei Vulcana Băi, reprezentată de primarul comunei, Emil Drăghici.

“ Fiecare punct de prim ajutor înfiinţat în zone izolate înseamnă salvarea unor vieţi. O acţiune rapidă, cu aplicarea tehnicilor de prim ajutor adecvate şi corecte în primele minute, critice, de la producerea unui accident sau apariţia unei situaţii de urgenţă, poate salva vieţi. Mulţumim familiei din satul Vulcana de Sus care a acceptat voluntar să facă parte din acest proiect şi, de asemenea, şi-a asumat misiunea de a veni în sprijinul tuturor celor care vor avea nevoie de ajutor”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roşii Române. La rândul său, Gheorghe Popescu, directorul Crucii Roşii Dâmboviţa, a adăugat: “ În urma teledonului la nivel naţional s-au aprobat ca în zone izolate să se înfiinţeze puncte de prim ajutor. Judeţul Dâmboviţa face parte din cele nouă judeţe în care s-au făcut experimental aceste puncte de prim ajutor. Astăzi, în Vulcana Băi, în această zonă de nord a localităţii, am înfiinţat acest punct de prim ajutor pentru localitatea Vulcana de Sus, unde locuitorii pot să vină la această familie pentru a le fi acordat primul ajutor, urmând ca reprezentanţii de la Ministerul Sănătăţii să preia cazurile mai deosebite. Intenţionăm, pentru perioada imediat următoare, ca în zonele izolate din judeţ să înfiinţăm astfel de puncte de prim ajutor, în special în partea de nord unde localnicii au fost atacaţi de urşi, şi unde este nevoie de ajutor medical, premedical. Mulţumesc pentru fapul că sunteţi aici, de asemenea mulţumesc autorităţilor locale care au sprijinit această acţiune de înfiinţare a punctului de prim ajutor şi mulţumesc voluntarilor care i-au pregătit pe domnul Şetreanu şi pe familia lui pentru a putea acorda primul ajutor ”.

 

Actualitate, Administrație, Flash, Stirea Zilei

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:, , , , ,