Breaking News

Voineşti, o comună cât un oraş

Oct 01, 2013

Interviu cu Gabriel Sandu, primarul comunei Voineşti

Ca întindere şi număr de locuitori, comuna Voineşti se numără printre cele mai importante din judeţ. Dacă judecăm după renumele, vrednicia şi priceperea pomicultorilor de aici, Voineştiul aspiră la primul loc, fiind aşezare vestită mult dincolo de graniţele Dâmboviţei. Nu cred să fie mulţi cei care n-au auzit de merele de Voineşti ori bunăstarea acestor locuri binecuvântate, rezultat al trudei mai multor generaţii care transformă pomicultura în mod de viaţă.

Despre prezent şi perspective am stat de vorbă cu primarul Gabriel Sandu, apreciat şi stimat de localnici pentru ce a făcut în primul mandat, fapt pentru care l-au şi reconfirmat în funcţie, la un scor care n-a lăsat loc de comentarii

Domnule primar, sunt două săptămâni de când a început anul şcolar. Apreciaţi că v-ţi făcut datoria faţă de elevi şi cadre didactice şi mă refer aici la repararea şi igienizarea şcolilor ?

Nu mi-a plăcut niciodată să mă laud, nu e în firea mea.Ca primar sunt însă mulţumit şi asta pentru că am făcut treabă bună cu banii pe care i-am avut pentru atâtea şcoli şi grădiniţe. Şi se poate convinge oricine că nu exagerez, fie şi numai dacă merge la Şcoala Gemenea, să vadă ce am putut face cu numai 80.000 de lei.Ca să sintetizez, anul şcolar a început în condiţii bune, în localuri bine întreţinute şi igienizate corespunzător. Am avut mai multe întâlniri cu părinţii, le-am prezentat ce am făcut, ce hotărâri am luat vizavi de funcţionarea şcolilor şi grădiniţelor şi au fost mulţumire şi înţelegere şi de o parte şi de cealaltă.

Nu aţi făcut nicio referire la campusul preuniversitar…

Aici lucrurile sunt ceva mai complicate. Sunt două proiecte mari pe care sunt hotărât să le duc la bun sfârşit. Avem proiectul de reabilitare a liceului, finanţat de Guvern şi proiectul de modernizare a spaţiilor de cazare şi construire a unei săli de sport, valoarea investiţiei fiind de 6,9 milioane de lei, din care 4,55 milioane lei contribuţie nerambursabilă din partea Uniunii Europene. Primul proiect este în întârziere dar liceul va fi gata anul viitor. Vom avea o bază materială bună şi posibilitatea să cazăm elevii care nu sunt din localitate, deci sunt şanse ca Liceul Voineşti să redevină o instituţie de învăţământ apreciată.

Aţi adus în discuţie fondurile europene. Mai aveţi şi alte proiecte cu finanţare nerambursabilă în curs de implementare?

Avem un proiect cu totul deosebit care se referă la modernizare de drum communal şi restaurarea Bisericii purtând hramul Duminica Tuturor Sfinţilor, Sf Ioan , moment istoric ce datează de la 1814. Este un proiect de suflet care a ajuns în stadiul refacerii picturii interioare a sfântului lăcaş. Mai avem şi fondurile alocate prin Grupul de Acţiune Locală, din care vom finanţa proiecte de interes public dar şi pentru dezvoltarea unor afaceri, eventual cu crearea de locuri de muncă.

E toamnă şi a venit timpul să fie culese merele. Care este păsul cel mai mare al pomicultorilor din Voineşti ?

A mai trecut un an şi nu avem un depozit frigorific, a rămas problema vânzării fructelor la preţuri echitabile şi încă profită mulţi de munca pomicultorilor . Este primul an în care se va plăti impozit în noua formulă şi recolta nu este dintre cele mai bune. Suntem însă obişnuiţi cu greul şi nu vom da înapoi.

O ultimă chestiune: Aveţi la Voineşti o publicaţie locală, pe care o distribuiţi gratuit. Şi-a dovedit utilitatea, cel puţin prin prisma comunicării între primar şi cetăţenii comunei?

Au fost gospodării unde proprietarii, din varii motive, n-au primit Gazeta de Voineşti.Ei bine, am fost atenţionat şi rugat de respectivii cetăţeni, să nu mai fie lăsaţi fără ziar.Am semnale evidente că această publicaţie este citită, că reprezintă un mijloc de comunicare eficient cu oamenii. Dovedim în acest mod transparenţă în ce priveşte deciziile în interesul comunităţii şi deschidere la dialog.

Actualitate, Administrație, Interviul Săptămânii, Local, Primari în vizor

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:,