Breaking News

Număr record de persoane care muncesc la negru

Noi 12, 2013

În scopul urmăririi modului în care sunt respectate prevederile legislaţiei muncii, I.T.M. Dâmboviţa a efectuat în cursul lunii octombrie 126 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 137 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

În domeniul relaţiilor de muncă 30 de angajatori au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 187.000 de lei, cu 20% mai mică faţă de luna septembrie 2013.

Amenzile pentru munca la negru au reprezentat 80% din totalul sancţiunilor aplicate. Au fost identificate 71 de persoane muncind fără forme legale, număr record comparativ cu lunile precedente ale acestui an. Un angajator din domeniul producţiei de mobilier a fost depistat lucrând cu 49 de persoane fără a le întocmi forme legale de angajare. Acesta a fost trimis către organele de cercetare penală.

La iniţiativa Inspecţiei Muncii, I.T.M. Dâmboviţa a organizat o campanie de control a angajatorilor care exercită activităţi cu caracter sezonier desfăşurate de zilieri. Scopul a fost acela de a verifica durata activităţii ocazionale, existenţa registrului de zilieri, modul de completare a acestuia şi înregistrarea în termen legal la I.T.M., dovada plăţii remuneraţiei cuvenite zilierilor la sfârşitul fiecărei zile de lucru. Au fost controlaţi 39 de angajatori din domeniile: agricol, cultural, manipulare de mărfuri, întreţinere şi curăţenie. În urma acestora 17 angajatori au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 30.000 de lei, în principal pentru: nerespectarea duratei zilnice de lucru, folosirea minorilor peste limita de timp admisă de lege şi nerespectarea termenului legal de înregistrare a registrului de evidenţă a zilierilor la I.T.M.

În luna octombrie 2013 I.T.M. Dâmboviţa a primit notificări cu privire la intenţia de a efectua concedieri colective din partea a 3 angajatori care activează în domeniile construcţiilor, producţiei de carburant şi producţiei de materiale construcţii.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în urma efectuării celor 137 de controale tematice şi inopinate au fost constatate 212 neconformităţi pentru care au fost dispuse măsuri de conformare şi remediere. S-au aplicat 201 avertismente şi 16 amenzi contravenţionale în valoare de 68.000 de lei.

Actualitate, Administrație, Local, Stirea Zilei

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: