Un dâmboviţean s-a prezentat în cadrul programului de audienţe ce se acordă lunar de către experţii Biroului Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatul Poporului la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa situat în municipiul Târgovişte, Piaţa Tricolorului nr. 1 şi a sesizat o posibilă încălcare a prevederilor art. 34 şi art. 52 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii şi dreptul persoanei vătămată de o autoritate publică de către SPITALUL CLINIC DE URGENŢĂ BUCUREŞTI.
Petentul a reclamat faptul că fusese internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, unde a suferit o intervenţie chirurgicală pentru care a fost nevoit să îşi cumpere din bani proprii articole medicale necesare acestei intervenţii. Fiind o persoană asigurată, trebuia să beneficieze gratuit de respectivele articole medicale şi ulterior a încercat să îşi recupereze banii cheltuiţi, însă fără niciun rezultat.
Astfel, în perioada decembrie 2012 – februarie 2013 a întreprins numeroase demersuri la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, solicitând restituirea sumei achitată din bani personali pentru instrumentarul şi materialele sanitare necesare efectuării unor investigaţii medicale premergătoare unei intervenţii medicale (întrucât Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti nu dispunea de acestea), dar conducerea spitalului a tergiversat în mod nejustificat rambursarea contravalorii cheltuielilor suporte de petent.
În urma demersurilor întreprinse de experţii Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatul Poporului, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti a procedat la verificarea şi analizarea situaţiei petentului şi a decis decontarea sumei reprezentând contravaloare stent, petentul fiind invitat să se prezinte la sediul spitalului având asupra sa factura şi chitanţa în original.
Reamintim că se poate adresa instituţiei Avocatul Poporului orice persoană fizică, indiferent de cetăţenie, vârstă, sex, apartenenţă politică sau convingeri religioase, atunci când se consideră lezată în drepturile sale constituţionale de către o instituţie sau autoritate publică, printr-un act sau fapt administrativ ilegal, inclusiv persoanele care se află în detenţie sau care îndeplinesc îndatoriri militare.
Serviciile sunt gratuite, nu se percep taxe sau alte costuri, iar pentru primirea în audienţă nu este necesară programarea prealabilă.
Practic, rolul instituţiei Avocatul Poporului este de a veni în sprijinul cetăţeanului şi de a veghea la aplicarea corectă a legislaţiei, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului, garantate de Constituţie, evitându-se astfel calea proceselor în instanţă, care sunt costisitoare şi necesită un timp mult mai lung pentru soluţionare, iar medierea şi dialogul se dovedesc, an de an, a fi un mijloc eficient în rezolvarea conflictelor dintre cetateni si autoritatile publice.
Persoanele interesate se pot adresa Biroului Teritorial Ploiesti, cu sediul in Ploiesti, Bd. Republicii nr. 2-4, intrarea H, parter, camera 155 (clădirea Consiliului Judeţean Prahova), tel. 0244.593.227, program de audienţe: luni-joi – orele 09.00-16.00, vineri – orele 09.00-14.00, sau pot transmite petiţia prin poştă, inclusiv cea electronică la adresa de e-mail avpprahova@yahoo.com .
Următoarea deplasare în judeţul Dâmboviţa va avea loc în data de 18 noiembrie 2013, iar audienţele vor avea loc la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, între orele 10,00 – 14,00.
Cristina Tache,
Expert Biroul Teritorial Ploieşti al
Instituţiei Avocatul Poporului