Breaking News

Îmbunătăţirea accesului la educaţie a persoanelor cu dizabilităţi

Dec 04, 2013

Centrul internaţional de Conferinţe al UVT a găzduit conferinţa locală de închidere a proiectului EUPT şi diseminarea bunelor practici obţinute. Proiectul s-a derulat pe parcursul a trei ani şi a avut drept obiectiv principal facilitarea accesului la învăţământul superior pentru persoane cu dizabilităţi şi monitorizarea traseului educaţional pentru un grup ţintă de 130 de persoane. Tot acest grup a urmat traseul educaţional, mai puţin o persoană – Denisa Zinca, care ne-a părăsit mult prea curând. Pentru ea, toţi cei prezenţi, au păstrat un moment de reculegere.

A fost practic un program de suflet, o provocare mai ales pentru cei ce nu au probleme de sănătate, pentru a învăţa să trateze persoanele cu dizabilităţi cu stimă, de la egal la egal, nicidecum cu compasiune. Nivelul de pregătire al beneficiarilor proiectului ne-a uimit, ei tratând cu maximă responsabilitate actul educaţional. La momentul actual, sunt mai mulţi masteranzi, iar unul dintre ei este doctorand.  La rezultatele celor trei ani de proiect putem vorbi despre: finanţarea studiilor, un laborator utilat complet cu echipamente şi periferice adaptate tipului şi gradului de dizabilitate, asistenţă prin mentori-profesori, realizarea periodică a trainingurilor pentru procesul didactic dedicat studenţilor cu dizabilităţi, atât pentru mentorat, cât şi pentru utilizarea instrumentelor IT, analize periodice pentru identificarea tipurilor de materiale didactice şi corelarea acestora cu tipurile de handicap, facilităţi legate de accesibilitatea clădirilor, cazare gratuită, platformă e-Learning, site, platformă de management universitar, 33% din numărul membrilor grupului-ţintă au deja un loc de muncă, UVT a obţinut locul I la nivelul ţării la Gala persoanelor cu dizabilităţi 2012, la secţiunea „Şcoala tuturor abilităţilor”.

Proiectul, în ansamblu, este derulat de către Ministerul Educaţiei şi are ca parteneri Universitatea Valahia Târgovişte, Universitatea Dunărea de Jos – Galaţi, Universitatea Lucian Blaga Sibiu.

La capitolul nerealizări, cei ce s-au ocupat de proiect au precizat că s-a intenţionat introducerea de locuri la admitere, în cadrul Universităţii Valahia, pentru persoanele cu dizabilităţi. Deocamdată nu s-a reuşit, problema financiară fiind impedimentul.

 

Actualitate, Administrație, Local

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:, , ,