Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, idee unică în România

800.000 de lei este suma alocată de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa pentru materializarea proiectului prof.univ. Marin Cârciumaru care a avut ideea realizării la Târgovişte a unui muzeu unic în România, ce reuneşte aproape toate piesele din paleolitic. Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic a fost organizat în şase luni de zile în cadrul Galeriilor Stelea din centrul municipiului Târgoviște, iar conceptul este unul remarcabil.
„Muzeul pe care-l inaugurăm astăzi este unic în România. Este unic prin faptul că tema este una specială și nu este tratată în celelalte muzee din țară decât poate secvențial, dar nu în totalitate. De asemenea, este unic prin faptul că piesele sunt deosebite, sunt piese pe care multe muzee din țară le-ar dori dar, iată, avem bucuria ca acestea să ajungă la Târgovişte şi să poată fi văzute de publicul vizitator aici, în această locație. Muzeul este unic și prin modul de abordare a expunerilor. Expoziția este deosebită prin faptul că am încercat să punem aceste piese într-un context care să ne aducă cât mai aproape de utilitatea pentru care au fost realizate la momentul respectiv. Sunt piese care au vechime de peste 10.000, dar avem și exponate de peste 50.000 de ani.
Mulțumim președintelui Consiliului Județean Dâmbovița pentru faptul că a crezut și a finanțat acest proiect într-o perioadă în care sunt destul d emulte probleme, într-o perioadă în care sunt localități în care muzeele sunt retrocedate sau sunt închise. Iată, la Târgoviște, anul acesta, s-au deschis două noi unități muzeale. Va mai exista în acest muzeu și o latură a educației muzeale. Vom avea un spațiu destinat lucrurlui cu copiii, astfel încât aceștia să înțeleagă ce se petrecea în acea perioadă și să aibă posibilitatea să lucreze singuri o serie de unelte, arme sau vase din lut”, a declarat Ovidiu Cârstina – directorul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească.
„Acest muzeu nu este al exponatelor pe care le-am donat eu. Este un muzeu al exponatelor care au rezultat din cercetări de peste 45 de ani, ale mele și colaboratorilor meu, cărora le mulțumesc că au fost alături de mine. Este o satisfacție extraordinară că, după 45 de ani de trudire în domeniul arheologic, reușesc să vă ofer posibilitatea să faceți o mică excursie în lumea minunată a Paleoliticului. De asemenea, este un prinos adus generațiilor de arheologi care și-au visat un astfel de muzeu, care au lăsat un nume în știința românească. Vreau să vă spun că acest vis l-am încercat în multe locuri din țară. Mi s-au făcut foarte multe promisiuni, dar, când am văzut că lucrurile concrete nu vin, am evadat. Este fantastic că se deschide acest muzeu la Târgoviște. Veți vedea aici cele mai vechi vestigii din lume, vestigii pe care le-ar dori orice muzeu de pe Glob. Ele sunt acum la Târgoviște, într-un muzeu unic în Europa Centrală și de Est”, a precizat Marin Cârciumaru.