Breaking News

„Toate municipiile reşedinţă de judeţ să fie incluse în lista polilor de dezvoltare”

Dec 17, 2013
Deputatul PSD Ionuţ Săvoiu a adresat o întrebare vice-prim ministrului Liviu Dragnea, precum şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice referitor la susţinerea concepţiei unei regiuni multipolare în cadrul căreia toate municipiile reședință de judeţ sǎ fie incluse în lista polilor de dezvoltare. Redăm mai jos textul integral:
 
„Domnule Viceprim-Ministru,
 
Executivul a stabilit în anul 2008, prin Hotǎrârea de Guvern nr. 998/2008, completatǎ prin Hotǎrârea de Guvern nr. 1149 din 18 septembrie 2008, polii de creștere în număr de 7 (Iaşi, Constanţa, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov) și polii de dezvoltare urbană în număr de 13 (Arad, Baia Mare, Bacău, Brăila, Galaţi, Deva, Oradea, Piteşti, Râmnicu-Vâlcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş) care, din experienţa de pânǎ acum, au beneficiat cu prioritate investiții consistente din fonduri europene.
„Coincidența” face  ca  ecuaţia 7 + 13 = 20 de poli de creștere și dezvoltare să se plieze concepției de regionalizare a PDL-ului. Ne aducem aminte că aceștia au lansat ideea desființării județelor actuale și crearea a 20 de județe mai mari, care să se constituie ulterior în regiuni de dezvoltare.
În același timp, devine evident conflictul de logică între situația consacrată prin Hotărârile de Guvern amintite și proiectul Guvernului USL privind stimularea procesului de multipolaritate a dezvoltării regionale.
Consider oportunǎ şi în acelaşi timp necesarǎ luarea unei decizii politice de modificare a actului normativ de desemnare a polilor de dezvoltare urbană, pentru a adăuga listei și alte centre care să respecte concepția de dezvoltare regională multipolară.
Toate municipiile reședință de județ omise anterior, printre care aș enumera în primul rând Târgoviște, Alexandria, Bistrița, Târgu Jiu, Buzău sunt esențiale pe harta dezvoltării regionale durabile a României si ar putea fi incluse în lista polilor de dezvoltare. Măsura ar veni în întâmpinarea intențiilor declarate de atenuare a dezechilibrelor de dezvoltare regionalǎ, pentru sustinerea conceptului de constituire a unor regiuni multipolare, respectiv crearea unei structuri spațiale care să impulsioneze dezvoltarea economică echilibrată teritorial.
 
 
Domnule Viceprim-Ministru,
 
Intenţioneazǎ Guvernul României sǎ modifice Hotǎrârea de Guvern nr. 998/2008, completatǎ prin Hotǎrârea de Guvern nr. 1149 din 18 septembrie 2008, astfel încât sǎ includǎ toate municipiile reședință de judeţ în lista polilor de dezvoltare, pentru susţinerea cu mai multǎ tǎrie a conceptului de regiuni multipolare?
 
         
 Solicit răspuns scris.
 
Cu deosebită consideraţie,                                                                                                                                                                         
Deputat IONUŢ SĂVOIU”
                                                          
Actualitate, Politică

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: