Corupția continuă să afecteze toate statele membre și este nevoie de eforturi sporite pentru a stopa și preveni acest fenomen, se arată într-un raport al UE publicat săptămâna aceasta.
Corupția, adică „abuzul de putere prin care se urmărește obținerea de foloase în beneficiul propriu”, îmbracă diverse forme, de la corupția politicăși luarea de mită de către funcționarii publici, până la încheierea de înțelegeri ilegale între companii private. Fenomenul există în toate statele membre, iar pagubele pe care le provoacă economiei europene se cifrează anual la circa 120 de miliarde de euro.
Corupția subminează încrederea în instituțiile democratice și dăunează credibilității liderilor politici.
Un fenomen îngrijorător
Trei sferturi din europeni consideră că fenomenul corupției este larg răspândit în țara lor și mai mult de jumătate cred că este o practică obișnuită la nivelul partidelor politice.
Un european din 12 afirmă că a fost implicat direct sau ca martor într-un act de corupție, iar 4% spun că li s-a cerut sau sugerat să dea mită. De cele mai multe ori, cetățenii sunt puși în fața actelor de corupție în relațiile cu serviciile de sănătate, companiile private și autoritățile polițienești sau vamale.
Combaterea corupției
În ultimii ani, țările europene au pus în aplicare diverse măsuri menite să combată acest fenomen. Acestea includ elaborarea de mecanisme de control al conflictelor de interese, stabilirea de norme etice și îmbunătățirea transparenței. Măsurile variază mult de la o țară la alta și nu sunt întotdeauna puse în aplicare cu fermitate, ceea ce a dus la obținerea de rezultate inegale.
Pentru a preveni și sancționa practicile de corupție este nevoie de eforturi suplimentare. Acestea ar putea viza, printre altele, creșterea eficienței instanțelor în contextul instrumentării cazurilor de corupție, asigurarea protecției persoanelor care denunță nereguli și creșterea transparenței deciziilor privind cheltuielile publice – un domeniu deosebit de vulnerabil, în special la nivel local.
De asemenea, UE intenționează să creeze un program prin care să le permită țărilor europene, ONG-urilor și altor entități interesate să facă schimb de experiență, să identifice politicile cele mai eficiente și să ofere posibilități de formare.
Monitorizarea corupției
Raportul UE privind combaterea corupției, elaborat pentru prima dată în 2011, își propune să sprijine eforturile de combatere a acestui fenomen în Europa, să consolideze angajamentul politic și să identifice măsurile pe care le-ar putea lua UE în acest domeniu.
Uniunea va continua să monitorizeze experiențele cetățenilor care se confruntă cu acte de corupție și eforturile depuse pentru a rezolva această problemă, iar constatările sale vor fi publicate o dată la doi ani.