La capitolul încasări din taxe, impozite şi contribuţii, pe primele două luni din 2014, Direcţia Generală a Finanţelor Publice se poate mândri cu suma de 158 de milioane de lei, cu 12 milioane mai mult decât aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru luna martie, se anuntă un program de activitate de 85 de milioane de lei pe lună, ţintă care se doreşte a fi atinsă, ba chiar depăşită. Pentru realizarea programului de activitate a semestrului I din 2014, au participat efectiv atât inspectori de la Administrarea Veniturilor Statului ( colectare si executare silită), cât şi inspectori din cadrul activităţii de ,,Inspecţie Fiscală Dâmboviţa’’).
Directorul AJFP Dâmboviţa, Emilian Rusu şi-a luat angajamentul de a combate evaziunea fiscală, poate nu atât prin pedepsele de înşelăciune, depistată în ultimă fază, cât preventiv, la nivel de conştientizare si conformare la obligaţiile fiscale. De aceea, Domnia sa face un apel către toţi agenţii economici, care se ştiu mai putin conştiinciosi şi oneşti, să-şi îndeplinească îndatoririle faţă de stat si faţă de ei înşişi: ,, Asigurăm contribuabilii judeţului Dâmboviţa de tot respectful şi aprecierea pe care o avem faţă de dânşii şi îi rugăm să inţeleagă că atributul ANAF-ului, respectiv atragerea veniturilor atât declarate, cât si suplimentare( din Inspecţie Fiscală), este necesar pentru a asigura populaţiei bunuri şi servicii publice de înaltă calitate, conform programului de guvernare. De asemenea, facem apel la conformarea voluntară a contribuabililor, atât pentru plata impozitelor şi a taxelor, cât şi declararea la bugetul general si consolidat, astfel încât, în eventualitatea unor inspecţii fiscale, să nu se ajungă la stabilirea unor diferenţe de impozite şi taxe, greu de suportat de către agentul economic, într-un timp atât de scurt, fapt care, de cele mai multe ori, duce la intrarea în insolvenţa, conform legii insolvenţei 85/2006.’’
De asemenea, directorul Rusu face referire şi la declararea şi virarea impozitelor pe terenul agricol posedat sau a animalelor , având in vedere că Fisc-ul verifică şi declaraţiile contribuabilor de la APIA. În caz contrar, nedeclararea la termen a impozitelor are ca şi ultimă consecinţă sesizarea organelor de cercetare penală, dacă există indicii de încălcare a legii 241-2005, privind evaziunea fiscală.
Cu alte cuvinte, deşi trebuie sa dai bani, e mai bine să previi decât să tratezi. În caz contrar, totul se va întoarce împotriva ta, ca un boomerang.