Breaking News

Poliţia Dâmboviţa avertizează: ,,Atenţie la metodele de înşelăciune prin telefon!’’

Apr 17, 2014

Două modalităţi de înşelăciune fac furori în zilele noastre şi păgubesc sute de persoane neinformate şi credule. Şi aceasta, în cel mai accesibil şi mai uşor mod: prin telefon. Este vorba despre metoda ,, Accidentul’’ şi ,,Câştigarea premiului’’. Vă sunt cunoscute? Aţi fost, pană acum, sunaţi de persoane străine şi vi s-au cerut sume importante de bani, sub diverse pretexte, care de care mai inventive şi mai credibile? Aţi fost vreodată tentaţi să spuneţi: ,, Da!’’ şi să intraţi, fără să vreţi, în jocul perfid al infractorilor, atât de modernizaţi si de inspiraţi? Luaţi aminte la modul de corupere de mai jos şi reflectaţi de două ori înainte să cedaţi uşor şi sub impuls emoţional, şi să cotizaţi, fără să vreţi, la buzunarul unor hoţi de mâna I.

Modul de operare folosit de către infractori la comiterea de înşelăciuni prin metoda ”Accidentul” constă în faptul că victimele, de obicei persoane vârstnice, sunt contactate de către persoane necunoscute, care îşi declină calitatea de poliţist sau avocat, după care le aduc la cunoştinţă faptul că o rudă apropiată a produs un accident de circulaţie cu victime, iar pentru a nu fi arestată sau pentru a soluţiona rapid şi favorabil cazul, solicită o sumă de bani.

Astfel, pentru prevenirea unor asemenea situaţii, poliţiştii dâmboviţeni recomandă cetăţenilor:

 

-manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi nu daţi curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;

-verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier – cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau sunaţi chiar persoana în cauză pe numărul cunoscut de dumneavoastră. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile;

-în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie;

-dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi totuşi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i

acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin, nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi reprezentanţii poliţiei;

-fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

 

În cazul înşelăciunilor săvârşite prin metoda „Câştigarea premiului”, escrocii apelează diverse persoane, de regulă prin intermediul telefoniei fixe şi, sub atribuirea calităţii false de angajaţii ai unei societăţii comerciale, anunţă că au fost aleşi câştigători ai unui premiu consistent în euro. Totodată, li se transmite victimelor că pentru a intra în posesia premiului, este necesară achitarea anticipată, prin virament bancar, de diverse cheltuieli: impozite, taxe notariale sau de transport, onorariul comisiei de validare, deschiderea contului sau alte cheltuieli în valoare de câteva mii de lei.

Pentru a nu deveni victime ale acestor infracțiuni, poliţiştii recomandă cetăţenilor să manifeste maximă prudenţă în cazul în care primesc un astfel de telefon şi să nu dea curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment.

Simpla utilizare a unui furnizor de servicii (de telefonie sau televiziune) nu presupune înscrierea automată la un concurs, fără consimţământul abonatului obţinut în prealabil. Este cât se poate de clar că, dacă nu v-aţi înscris la un concurs, în nici un caz nu puteţi fi desemnat câştigător.

Nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii. Plata impozitelor sau a altor taxe se realizează numai după încasarea premiilor.

Apelaţi numărul unic de urgenţă 112 şi reclamaţi aceste tentative de înşelăciune, acest demers fiind de natură a ajuta Poliţia la identificarea infractorilor.

 

Actualitate

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: