Breaking News

Absorbţie slabă a fondurilor pentru dezvoltare rurală

Aug 05, 2014

O analiză asupra modului şi stadiului implementării unor proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, a scos la iveală un dezinteres vecin cu nesimţirea manifestat de unii primari, execuţia slabă a preiectelor, faptul că, de multe ori, s-a apelat la experţi doar cu numele şi, cum ne-am obişnuit, veşnica tendinţă de pasare a responsabilităţilor. Toate acestea la un loc au condus la un grad extrem de scăzut al absorbţiei fondurilor europene pentru dezvoltare rurală, în condiţiile în care pentru aceste investiţii sunt asigurate liniile de finanţare, proiectele fiind aprobate încă din 2010-2011.

Pe măsura 125 a PNDR- modernizarea unor drumuri de exploatare agricolă, sunt în această situaţie proiectele de la Malu cu Flori, unde nu s-a lucrat nimic, Slobozia Moară (20%), Petreşti ( 40%) şi Şelaru, unde s-au executat numai 3 kilometri din 9,8 km.

Pentru Măsura 322, la proiectul de la Cândeşti, cu o valoare de peste 6 milioane de lei, trebuie reluată procedura de achiziţie publică.

Dezinteres a fost şi în cazul utilizării fondurilor pentru refacerea drumurilor afectate de calamităţi, cu trimitere la administratorii comunelor Văleni Dâmboviţa, Râul Alb, Pietrari, Runcu, dar şi în cazul grupurilor de acţiune locală, unde sumele contractate până acum nu reprezintă decât 25% din totalul alocaţiilor.

Iar tot acest dezinteres se manifestă într-o perioadă dificilă, în care fondurile de la bugetul de stat sunt limitate ori au alte destinaţii prioritare

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: