Breaking News

Legea pazei 333/2003, mai mult pe hârtie decât în practică

Sep 11, 2014
Joi, 11 septembrie a.c., în Sala mare a Prefecturii  s-a desfăşurat conferinţa de presă susţinută de către Prefectul, ing. Victor Sanda, împreuna cu inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Ovidiu Băsceanu, şi inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmbovita, comandant Danil Zepişi, pentru a prezenta planul ,,Siguranţa în şcoli, la nivelul judeţului Dâmboviţa.”
,, Pentru anul şcolar 2014-2015, ne propunem ca prin demersul efectivelor de ordine publică ale întregului Minister de Interne, să asigurăm un grad ridicat de siguranţă în unităţile de învăţământ, să avem o vizibilitate bună a efectivelor MAI şi să diminuăm criminalitatea în şcoală. Vom veni cu activităţi de prevenire, de îndrumare, de sprijin. La nivelul Poliţiei Naţionale, am luat măsura de a suplimenta numărul cadrelor care lucrează la compartimentul prevenire. Până acum, avem două funcţii, iar, din toamnă, vor fi trei funcţii. Problema se pune în mediul rural, unde este un număr redus de unităţi de învăţământ cu sisteme de pază şi cu sisteme de protecţie, prevăzute de legea 333/2003.”a declarat inspectorul Danil Zepişi.
Aşadar, deşi aflată în vigoare din anul 2003, legea 333/2003 a pazei are mari lacune. În judeţul Dâmboviţa, funcţionează peste 500 de unităţi de învăţământ, dintre care doar 20% sunt asigurate cu sisteme de pază. Ar trebui sesizate administraţiile locale, pentru a pune în practică această lege, deoarece deţinerea controlului şi monitorizarea faptelor sunt paşi decisivi pentru preîntâmpinarea şi aplanarea violenţei în şcoli. Poliţia şi Jandarmeria nu pot face pază, ci doar patrulează în teritoriu şi intervin la locul acţiunii.
Inspectorul adjunct al ISJ Dâmboviţa, Ovidiu Băsceanu a sesizat câteva puncte nevralgice în Municipiul Târgovişte: Şcoala nr.5 Coresi, Şcoala nr.2 Alexandru Brătescu Voineşti şi Şcoala nr.1, care sunt zone aglomerate, pentru că sunt şcoli mari.

Teoretic, stăm bine. ,, Rata infracţionalităţii grave a scăzut considerabil. Educaţia din şcoală, cei şapte ani de acasă, acţiunile de popularizare făcute împreună cu poliţia judeţeană, cu serviciul de circulaţie rutieră, cu cel de prevenire a infracţionalităţii, şi-au spus cuvântul. Avem destule probleme şi provocări în ceea ce priveşte menţinerea acestui climat, mai ales în mediul rural, unde nu avem asigurat, în proporţie de 80% ceea ce înseamnă pază riguroasă a unităţilor şcolare. Facem demersuri împreună cu Instituţia Prefectului şi cu poliţia judeţeană pe lângă consiliile locale, pentru că e vorba de implicarea majoră a acestora la menţinerea siguranţei în şcoli”, a declarat inspector adjunct Ovidiu Băsceanu.

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:, , , ,