Breaking News

VIDEO: Gheorghe Zamfir, emblema Festivalului Internațional de Nai de la Găești

Sep 11, 2015


Orașul Găești va sta zilele acestea sub vraja muzicii maestrului Gheorghe Zamfir.
În perioada 10-11 septembrie, în orașul natal al marelui naist, se va desfășura un eveniment cultural complex, de talie internațională, un festival care îşi propune să pună în lumină cariera de peste cinci decenii a muzicianului, să reînvie viața culturală a micului oraș și să educe tânăra generație, prin angrenarea ei în activități elitiste și acces la cultură.
Ieri seară, Festivalului Internațional de Nai, ediția 2015, a debutat cu o conferință de presă de înaltă ținută, în fosta casă Olănescu, din parcul central, și un microrecital emoționant susținut de maestrul Gheorghe Zamfir, pentru toți cei prezenți. Acesta a povestit cu un talent deosebit momentele frumoase și de neuitat din copilăria sa, petrecută pe străzile Găeștiului, acolo unde tatăl său avea o băcănie, cum a ajuns să cânte la nai și cum micul ,, Gigi al lui Băcanu” de atunci a devenit inegalabilul Gheorghe Zamfir de astăzi. Preț de câteva minute, audiența, formată din autorități, oameni de cultură și iubitori de muzică, s-a întors în timp, pe vremea artistului, retrăind cu aceeași emoție împărtășită de maestru momente deosebite din copilăria și cariera sa. Iar recitalul a fost divin… și fără cuvinte.
Ideea organizării unui astfel de festival a fost unul dintre visurile artistului, căruia i s-au alăturat Primăria Găești, Consiliul Județean Dâmbovița și alți sponsori, conștienți de necesitatea perpetuării muzicii maestrului. S-a lansat inclusiv ideea înființării la Găești a unui muzeu Gheorghe Zamfir.
Festivalul Internaţional de Nai va cuprinde expoziţii, spectacole de muzică clasică, folclor, muzică pop, recitaluri, decernări de premii şi distincţii, o sesiune de autografe şi momente cu invitaţi surpriză.
La eveniment vor fi prezente atât personalităţi artistice din ţară, cât şi de peste hotare, între care membri ai Academiei Române, diplomaţi şi oficialităţi de marcă.
Printre artiştii invitaţi se numără Nicolae Botgros şi Orchestra „Lăutarii” din Chişinău, Petruţa Kűpper, Igor Podgoreanu, Aydin Yavaş, mezzosoprana Maria Jinga, Orchestra „Zamfir 50″, dirijorul Daniel Jinga şi Corul Accoustic.
Pe 11 septembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură, Gheorghe Zamfir va susţine un recital, în care vor fi prezentate lucrări pentru orchestră simfonică şi lucrări simfonice clasice. Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra condusă de Daniel Jinga şi Corul Accoustic, invitată fiind mezzosoprana Maria Jinga.
Totodată, pe 12 septembrie, de la ora 18.00, în parcul central, va avea loc un recital al lui Gheorghe Zamfir, în care vor fi prezentate publicului lucrări celebre pop, pop-opera etc. Invitaţi speciali vor fi Aydin Yavaş din Turcia şi Petruţa Kűpper din Germania. Pe 13 septembrie, va fi un regal folcloric cu nai, tot în parcul central, în acompaniamentul Orchestrei ,, Lăutarii” din Chișinău, condusă Maestrul Nicolae Botgros. (Nicoleta Sima)

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:, , , ,