Breaking News

Camera Deputaţilor a adoptat creşterea indemnizaţiilor pentru mame

Mar 30, 2016

Camera Deputaţilor a adoptat astăzi, 30 martie a.c., cu unanimitate de voturi, proiectul de lege prin care cresc indemnizaţiile pentru creşterea copilului și totodată se elimină plafonului de 3400 de lei pentru părinţii care câştigă mai mult de atât.
Principala modificare ce a fost adusă legislaţiei în vigoare vizează eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, dar şi acordarea indemnizaţiei pe perioada până când copilul împlineşte vârsta de doi ani. Așadar, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
În acest moment calculul indemnizaţiei se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani în care mama a lucrat şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. În situaţia în care persoana respectivă decide să se întoarcă în câmpul muncii, va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită – indemnizaţia minimă este de 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.
De asemenea , nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Actualitate, Local

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: