Breaking News

Breaking News

VIORICA DANCILĂ FACE O ANALIZĂ DURĂ: “Încetinirea absorbției fondurilor europene afectează creșterea economică”

Mar 24, 2016
 Reporter Vocea Dâmboviței : Având în vedere că sunteți Vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Parlamentului European, cum comentați această blocare a fondurilor europene de care se plâng autoritățile locale din țară, implicit din județul Dâmbovița?
 Europarlamentar Viorica Dăncilă: Este vizibilă încetinirea absorbției fondurilor europene și foarte mulți din cei care ar putea fi beneficiari sunt nemulțumiți. Reamintesc faptul că în timpul guvernării PSD-UNPR-ALDE, absorbția fondurilor europene a crescut de la sub 10% la peste 60%. Este datoria actualului Guvern să mențină acest ritm, dar vedem, din păcate, că nu se întâmplă așa.
Noi am reușit când am preluat guvernare și să deblocam o serie de programe finanțate cu bani europeni, dar și să creștem exponențial rata de absorbție. Acest lucru a contribuit și la creșterea economică spectaculoasă pe care am avut-o în ultimii ani. Acele rezultate nu trebuie irosite, mai ales că am intrat într-un nou ciclu bugetar al UE, iar experiența din anii trecuți ar trebui să ne ajute.
Reporter Vocea Dâmboviței: Care credeți ca ar fi soluția cea mai rapidă, dar și cea mai eficienta pentru ca Guvernul să deblocheze aceste fonduri europene?
Europarlamentar Viorica Dăncilă: Soluțiile sunt în primul rând la Ministerul Fondurilor Europene. Să identifice rapid zonele cu probleme și să le remedieze. Aceasta înseamnă că nu trebuie făcută o întreagă reevaluarea a procesului, ci a punctelor în care au apărut probleme.
De asemenea, este important să se discute direct cu beneficiarii, dar și cu autoritățile europene.
Reporter Vocea Dâmboviței: De ce credeți că s-a ajuns în această situație?
Europarlamentar Viorica Dăncilă: Nu este clar de ce am ajuns în acest punct, la scurt timp după schimbarea Executivului. Nu vreau să cred ca este vorba de lipsa de profesionalism sau de experiență din partea celor care au preluat coordonarea domeniului fondurilor europene din noiembrie.
Oricum, nu va exista nicio scuză dacă ritmul de absorbție al fondurilor europene nu va fi cel care trebuie, astfel încât să profitam la maximum de banii din noul ciclu financiar al UE, dar și să cheltuim ce se mai poate cheltui din precedentul.
Reporter Vocea Dâmboviței: Ce se va întâmpla cu toți cei care au depus proiecte europene și așteaptă finanțarea pentru demararea lor?
Europarlamentar Viorica Dăncilă: Eu mă aștept să se iasă din acest blocaj, să se facă evaluarea acestor proiecte și să se relanseze procesul de absorbție. Sunt deja câteva luni de încetinire inacceptabilă a acestuia, iar efectele se pot vedea rapid inclusiv în creșterea economică.
Reporter Vocea Dâmboviței: Care credeți ca vor fi consecințele acestei crize?
Europarlamentar Viorica DăncilăEu sper ca acestea să fie cât mai mici. Mă gândesc în primul rând la riscurile de încetinire a creșterii economice, dar și la blocarea activității unor firme care desfășoară proiecte cu fonduri europene – iar asta poate duce la concedieri, tăieri de salarii. Trebuie evitat fără îndoială să ajungem într-un astfel de punct.
Reporter Vocea Dâmboviței: Va mulțumesc pentru răspunsuri și pentru timpul acordat.
Europarlamentar Viorica DăncilăȘi eu vă mulțumesc.
Administrație, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete:, , ,