Breaking News

Breaking News

Festivalul Crizantema de Aur, simbol cultural neprețuit pentru municipiul Târgoviște 

Oct 21, 2017

În zile de 18, 19 și 20 octombrie în fosta cetate de scaun a Țării Românești, romanța a fost regină. Timp de trei zile au răsunat acorduri de muzică, cele mai bune voci din tără și din străinătate au urcat pe scena teatrului Tony Bulandra care, și în acest an, s-a dovedit neîncăpătoare pentru iubitorii acestui gen muzical.

Sâmbătă, în foaierul teatrului Tony Bulandra, a avut loc conferința de presă dedicată Festivalului Crizantema de Aur, ediția jubiliară, în cadrul căreia au fost prezenți atât organizatorii acestui eveniment, cât și mare parte din membri juriilor, pentru cele două categorii de concurs, “creație” și “interpretare”, dar și oameni de presă de specialitate, nume marcante din acest domeniu.

În cuvântul de deschidere, Alina Mavrodin Vasiliu a ținut să sublinieze importanța acestui festival, atât la nivel național cât mai ales local, dar mai ales valoarea culturală neprețuită a Crizantemei De Aur.

“Romanța ne ajută pe toți să ne cunoaștem mai bine, romanța face ca sufletele noastre să se deschidă mai bine,  romanța, această muzică poetica, ne face să arătăm ce e mai bun în noi.

Romanța trebuie cântată, dar mai ales iubită.”, a precizat aceasta.

Juriul secțiunii de “creație” a fost desemnat de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România împreună cu cea din Moldova, președinte fiind Jolt Kefestey, alături de care au stat Marius Țeicu, Mircea Drăgan, Aurelian Dănilă și Viorel Gavrilă.

La “interpretare” jurial a fost compus din mari personalități ale romanței, interpreți din țară și străinătate, reprezentanți ai unor instituții partenere acestui festival, în frunte cu academicianul Eugen Doga, care alături de Florentina Satmari, Matilda Pascal Cojocărița, Alexandru Pugna, Margareta Ivănuș, Daniela Vlădescu, Sivia Goncear, Mariana Coplou, Codruț Bârsan, au dat votul finaliștilor.

De asemenea, juriul presei a fost format din oameni cunoscuți din instituții media românești, din TVR, Radio România,  din Moldova, sau corespondenți din străinătate.

În cadrul aceleași conferințe a fost abordat și subiectul Casei Romanței, un spațiu muzeal unic în România, inaugurat miercuri 18 octombrie a.c. în Târgoviște, care așteaptă avizarea Ministerului Culturii pentru a purta denumirea de muzeu.

Festivalul Național de Romanță “Crizantema de Aur” 2017, ediția a 50- a s-a  desfășurat  sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, fiind organizat de către Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova, în coproducție cu TVR și în parteneriat cu Radio România.

Decorurile au fost realizate de către directorul teatrului Tony Bulandra, MC Ranin.

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: