Breaking News

Breaking News

Pe 6 decembrie îl cinstim pe Sfântul Nicolae! 

Dec 05, 2017

Tradiții și obiceiuri!

Sfântul Nicolae este cinstit în fiecare an în ziua de 6 decembrie, acesta fiind considerat ca fiind ocrotitorul copiilor, deoarece,

 conform tradiției, în noaptea de 5 spre 6 cei mici își lustruiesc ghetuțele, le așează frumos la ușă și îl asteaptă pe Moș Nicolae pentru a le aduce dulciuri și cadouri.

În tradiția populară se spune că Sfântul Nicolae păzește soarele care încearcă să ajungă la tărâmul de miazănoapte pentru a lăsa pământul fără căldură și lumină.

De asemenea, se spune că Sfântul Nicolae ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război.

În acesta zi de mare sărbătoare există nenumărate obiceiuri și tradiții pe care românii încă le păstrează. În unele zone ale țării oamenii pun în casă, în apă, crenguțe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească până la Anul Nou. Dacă apar flori înseamnă că anul care vine va fi unul roditor, cu dorințè împlinite și noroc.

În alte zone fetele se adună în ajun de Sfântul Nicolae, fac plăcinte, iar la ora nouă fix flăcării vin și ei și petrec împreună.

Se spună ca dacă pe data de 6 decembrie ninge înseamnă că Moș Nicolae și-a scuturat barba, iar iarna poate să înceapă. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credință, răul, zi cunoscută popular ca si Sânicoară.

În acestă seară copiii cuminți primesc dulciuri și daruri, iar cei neascultători o nuielusă.

Potrivit tradiţiei, obiectele ascuţite, obiectele de culoare neagră şi trusele de cosmetică nu sunt recomandate a fi dăruite, deoarece se spune că aduc ghinion. Totodată, evitaţi să dăruiţi mărgele, motivul fiind acelaşi.

În ziua praznicului, este bine să dăruim sărbătoriţilor un cadou: o floare (pentru a avea parte de împliniri), dulciuri (viaţa să le fie dulce) sau o lumânare decorativă (o făclie care să le lumineze mereu drumul).

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: