Breaking News

Breaking News

Primul transportor amfibiu AGILIS va fi construit la Uzina Mecanică Moreni

Iun 21, 2018
Un anunț important a fost făcut de către ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor în cadrul vizitei pe care a desfășurat-o astăzi în Dâmbovița. Acesta a dat asigurări că maxim  până în anul 2020 pe porțile Uzinei Mecanice de la Moreni va ieși cel mai modern model de transportor blindat amfibiu din Uniunea Europeană, acest proiect reprezentând renașterea uzinei, producția urmând să înceapă cu 360 de bucăți.
Fifor a precizat faptul că peste 40% din bugetul ministerului se îndreaptă către partea de cercetare, modernizare și dezvoltare a uzinelor de profil, pentru că industria din profilul apărării a fost văduvită în ultimii 20 de ani.
“Ne apropiem cu pași repezi de finalizarea proiectului de Hotărâre de Guvern, pe care intenționăm să-l ducem până la jumătatea lunii iulie în Guvernul României, referitor la cooperarea dintre Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei pe dezvoltarea unui transportor blindat amfibiu. Este vorba de transportorul blindat Agilis. Dacă vreți, după foarte mulți ani reluăm ideea de cercetare, proiectare, dezvoltare în Armata României, intenția fiind ca la finele lui 2020 să putem să avem pe piață un nou transportor blindat.
 La vremea aceea va fi probabil cel mai modern transportor amfibiu din Uniune, lucru cu care nu putem decât să ne mândrim. Acest transportor va ieși de pe liniile de la Uzina Mecanică Moreni. Împreună ne-am dorit ca această uzină să revină la viață și să putem investi. Intenția Guvernului României declarată este aceea ca din 2% din PIB să putem întoarce în industria de apărare cât mai mult, astfel încât să revitalizăm această industrie.
Moreni eu zic că va fi un model de succes unde vom produce cel puțin cele 360 de transportoare amfibiu de care Armata României are nevoie în momentul de față. Este un proiect care are două etape, etapa de cercetare-proiectare, în paralel linia se modernizează pentru că o condiție a acestui contract va fi ca din cele 7 prototipuri care se vor omologa, 6 să fie realizate pe linia de la Uzina Mecanică Moreni, cel de-al șaptelea urmând a fi realizat în Germania pe liniile companiei Rheinmetall. De data aceasta vorbim de o Hotărâre de Guvern care este în lucru și începem practic dezvoltarea acestui domeniu. Cred că pentru Moreni este un punct de cotitură, fabrica poate să redevină ce a fost”, a precizat ministrul Mihai Fifor.

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: