Breaking News

Breaking News

Angajații COS Târgoviște ies din nou la proteste

Iul 30, 2018
Marți, 31 iulie a.c., între orele 14:00 – 16:00, muncitorii COS Târgoviște vor organiza un miting de protest, acțiune ce va fi organizată de către Sindicatul   Valahia.și se va desfășura în fața unității.
Protestatarii doresc să tragă un nou semnal de alarmă asupra faptului că în interiorul combinatului “s-au   instituit     relatii   feudale   de   muncă   și   că   actuala administrație nu este interesată de ieșirea din insolvență a societății”.
Salariatii   s-au   săturat   de   muncă   precară,   condiții   de   muncă   mizere,     autoritate excesivă, încălcări permanente ale drepturilor și libertăților lucrătorilor, salarii foarte mici, demolarea bucată cu bucată a combinatului , lipsa de reacție a clasei politice în ceea ce privește modificarea legilor care permit devalizarea combinatului și multe altele.
COS Târgoviște este un exemplu reprezentativ al incoerenței legislative din Romania.Privatizată în 2002 din Fondul Proprietății de Stat către o firma off – shore   cu patronat rusesc, (Conares Trading devenita ulterior Mechel ),COS Târgoviște se află în insolvență din anul 2013, iar în acest moment nu există un program de reorganizare și se afla în pericol de faliment,  situație ce poate aduce atingere șiguranței naționale a Romaniei.
Grupul Mechel a cumparat din Fondul Proprietății de Stat   patru   combinate   metalurgice   care,   după   preluare,   au   fost   aduse   în   stare   de nefunctionare ( Câmpia Turzii, Oțelul Rosu, Brăila și Buzău ).
Au trecut peste cinci ani de la intrarea în insolvență, statul roman nu a încasat nimic din creanța de peste 10 milioane de euro,  iar prin păstrarea administrării de către COSTargoviste,   prin   administratorul   special,   tot   ce   se   încaseaza   acum   din   vânzările   de patrimoniu, se duce tot în buzunarele administrației rusești și nu ajunge nimic în contul statului.
Alternativă la vidul legislativ existent, care permite o astfel de situație, va duce inevitabil la   declanșarea   procedurii   falimentului,   cu   efecte   dezastruase   pentru   salariați   ,   pentru economia județeană și pentru interesul national. Dacă statul roman are de recuperat creante  de la ,, investitori strategici ” care au primit din Fondul Proprietății de Stat active stretegice pentru economia românească, la preturi foarte mici , trebuie să o facă cu fermitate, mergând până la expropriere , prin lege specială.
Istoricul intrării în insolventa a COS Târgoviște
1. La finalul   lui 2012, Mechel oprește activitatea  , în același   timp, ANAF   trece la executarea silită împotriva COS Târgoviște pentru datorii de peste 10 milioane de euro.
2. În   februarie     2013   a   fost   deschisă   procedura   generală   a   insolvenţei   în   vederearea organizării, conform încheierii   de sedintă   din data  de  22.02.2013 pronunţată  de Tribunalul Dâmboviţa, Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 1906/120/2013.
3. După încetarea monitorizării post-privatizare,  rusii  au început să preia din combinat tehnologie  și utilaje. Clauzele din contractul de privatizare prevăd că aceștia trebuiau să menţină toate utiliajele şi instalaţiile pentru apărarea naţională la parametri normali.
4. Cu câteva zile înainte de Crăciunul anului 2012, activele de la Câmpia Turzii sunt puse gaj pentru un împrumut de 50 de milioane de euro.
5. Mechel   primeşte   banii   împrumut   de   la   un   off-shore,   parte   a   companiei   mama,MECHEL INTERNATIONAL HOLDINGS, înregistrat în Elveția. După doar două luni, Mechel anunţă vânzarea tuturor combinatelor româneşti , pentru 52 de euro.Cumpărătorul este societatea românească Invest Nikarom SRL, cu capital social de 99.000 de lei, şi cu sediul într-un apartament de trei camere din Bucureşti. În fapt, în spatele SRL-ului cu nume românesc sunt tot cetăţeni ruşi, apropiaţi Mechel.
6. Înainte de intrarea în insolvență este diminuata valoarea acțiunilor de 2500 ori, de la 2.5 lei/acțiune la 0.1 lei/ acțiune și sunt oprite de la tranzacționare.
7. Vânzarea combinatului de la Târgovişte a fost făcută cu patru zile înainte de a fi anunţată public. Pachetul de 86,6% din acţiuni al Mechel Târgovişte este preluat de Mazur Investments, un off-shore înființat la Nicosia în iulie 2012. În aceeaşi zi, off-shore-ul cipriot şi, implicit combinatul, sunt preluate de SC Invest Nikarom SRL. Societatea   e   deţinută   de   ruții Svetlana și Oleg   Chumachov,   părinții   fostului reprezentant al Mechel în România, Olg Chumachova.
8. În 19 februarie 2013, ziua în care Mechel anunță vânzarea către Invest Nikarom,COS   Târgoviște     a   cerut     Tribunalului   Dâmbovița,   deschidererea   procedurii de insolvență.
9. Cu  șase luni înainte de intrarea combinatului în insolvenţă, SILNEF îşi deschisese un punct de lucru la sediul combinatului. Ea are  ,,de recuperat ” 50 de milioane de euro. SILNEF SRL a dezmembrat secţii din Rafo Onești, Tractorul Brașov, Rulmentul Brașov sau Nitramonia Fagăraș. Societatea este controlată de omul de afaceri Silviu Strejuţ,  și este cercetată de DNA într-un dosar de evaziune fiscală de peste un milion de euro prin comercializarea de fier vechi. Creanța SILNEF este creată artificial, prin majorarea prețului la fierul vechi, mult peste prețul pieței.
10. Invocând   insolvența, Mechel obligă statul roman să platească salariile restante din fondul de garantare al salariilor. Mai mult , cere ca tot statul roman să plătească plațile compensatorii însă au pierdut în instanță și au fost obligași să le platească din fonduri proprii.
11. La COS Targoviste procesul de demolare continuă. Acesta este Bilantul ,, reorganizării ” COS Târgoviște :- Oțelăria electrică nr. 1 ( OE 1) – demolata în 2015;- Striper – Anexa OE 2 – demolată în 2015;- Laminorul degrosisor (LDS) – demolat în 2015 – 2016;- Fabrica de var – demolată, 3 cuptoare din cele 4 au fost demolate, începand cu 2012;- Trăgătoria de bare – descompletată parțial;- Forja de blocuri și bare (FBB) – descompletată total, DIN 8 IANUARIE 2018 A ÎNCEPUT DEMOLAREA ACESTEI SECȚII, ȘI DEJA ESTE JUMATATE DEMOLATĂ !- Fabrica de hirogen – demolată în 2012;- Fabrica de dolomită – dezafectată;- Secția recondiționare lingotiere ( HCL) – dezafectată ;- Depozitul de păcură – demolat în 2012;- Sector pregătire OE 2 –demolat în 2012;- Turnatoria mixtă – dezafectată în 2013″. Ascpecte prezentate de către Nicolae Dragodănescu, președintele Sindicatului Valahia.
Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: