Breaking News

Breaking News

Institutul Cantacuzino va fi “readus la viață”

Oct 10, 2018

Peste 500 de posturi, medici, biologi și asistenti medicali, neocupate, vor fi scoase la concurs în cadrul Institutului Național Cantacuzino, a anunţat ministrul Apărării, Mihai Fifor. Acesta a precizat că locurile vacante vor fi scoase la concurs până la sfârșitul acestui an, iar sume importante de bani vor fi investite în aparatură medicală pentru laboratoare și în infrastructura instituției.
“Am cerut aprobare de posturi, Guvernul României a acceptat. Până în decembrie 2018 vom creşte din nou posturile în cadrul Institutului, până la 508. Este o cifră insuficientă. Am aprobat Hotârarea de Guvern cu un număr de peste o mie de locuri, dar efortul de anul acesta ne duce către această cifră de 508 încadrări la Institut. Încadrăm medici, cercetători ştiinţifici, biollogi, asistenţi, oameni cu o specializare uşor diferită, pe care nu îi găseşti uşor pe piaţa muncii. Din anul 2011 şi până în prezent nu s-a mai angajat nimic în cercetare la Institutul Cantacuzino. Ba mai mult, am avut o dinamică a plecărilor din sistem, aproape dramatic aş spune.Încercăm să investim în infrastructură, ca într-un termen scurt să readucem institutul la viaţă, institut pe care l-am preluat aproape în ruină.  Cantacuzino este un institut cu un destin destul de trist, pentru că în ultimii ani s-a plimbat de la un minister la altul în căutarea unor soluţii pentru redresarea activităţii”, a mai adăugat Mihai Fifor.
Pe lângă necesarul de cadre medicale, alți 19 cercetători vor fi angajați în cadrul Institutului, bugetul alocat a fost mărit, și se vor semna protocoale de colaborare cu laboratoare din străinătate, cum ar fi cele din Olanda sau Anglia.

“În anul 2008 aveam un buget de 58 de milioane (n.r. – lei). S-a ajuns la 16 milioane în 2014, a mai existat o curbă de creştere pentru ca în 2017 să preluăm acest institut la 40 de milioane lei şi în 2018 să-l ducem la 117 milioane de lei. Eu zic că este o creştere mai mult decât substanţială (…) pentru că nu poţi readuce la viaţă un institut fără investiţii foarte serioase şi fără un buget pe măsură”, a mai adăugat ministrul.

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: