Breaking News

Breaking News

Fonduri europene și parteneriat public-privat pentru construirea spitalelor regionale

Noi 08, 2018

În programul de guvernare cu care Partidul Social Democrat a câștigat alegerile în urma cu mai bine de doi ani, a fost prevăzută și construirea a opt spitale regionale, dar și a unui centru medical republican.
Aceste investiții se pot realiza fie cu bani de la Uniunea Europeană, fie prin intermediul unui parteneriat public-privat de care se pot folosi autoritătile.
Astfel, în ședința de Guvern care a avut loc marți, Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a explicat în ce condiții se pot încheia aceste parteneriate,  Plumb precizând faptul că cele două posibilități de finanțare se pot combina.
„Nu excludem construcţia de spitale regionale finanţată prin instrumentul parteneriatului public – privat. De ce? Pentru că anul acesta am adoptat Legea Parteneriatului public-privat, iar din bugetul public, din bugetul de stat, din fonduri europene nerambursabile, putem să asigurăm acest timp de finanţare.
Documentaţia tehnică, care înseamnă studiul de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuţie, design, maparea serviciilor este în cuantum de 120 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale”, a precizat Plumb.
În ceea ce privește spitalele regionale, Ministerul Sănătăţii beneficiază de asistenţă tehnică din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI), aceasta fiind cea care asigură documentaţia tehnică necesară construcţiei şi dotării spitalelor, cât şi modul în care trebuie construite aceste spitale.
Costul construcţiei, dar și dotarea  fiecărui spital ajunge până la 400 de milioane de euro. „Având în vedere alocarea din fonduri europene, pe acutuala perioadă de programare, pentru cele trei spitale regionale de 150 de milioane de euro, contribuţie UE, şi 150 de milioane, contribuţia României, am decis etapizarea construcţiei acestor spitale. Având în vedere perioada de timp, care se întinde până în 2020, cu pregătirea acestor construcţii de spitale, am luat în calcul etapizarea şi pentru perioada imediată de programare care începe imediat în anul 2021”,a mai precizat demnitarul.
Astfel, din actuala perioadă de programare, autorităţile române vor să achite documentaţia tehnică, tot pachetul de pregătire pentru construcţia spitalelor.

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: