Breaking News

Încă un incubator a fost donat, de Asociația Salvați Copiii, Spitalului Județean de Urgență Târgoviște

Iul 12, 2019

Pentru al 7-lea an consecutiv, Dorna și Salvați Copiii România dotează încă 10 maternități cu echipament necesar copiilor născuți prematur, în cadrul campaniei Grijă pentru Copii – „Strigăt de viață”, susținută, încă din anul 2015, de Simona Halep. Cu echipamentele donate în acest an, numărul instituțiilor de sănătate care au beneficiat de aceste dotări a ajuns la 66 iar valoarea totală a echipamentelor depășește 800.000 de Euro.

Anul acesta, au fost dotate cu aparatură indispensabilă bebelușilor născuți înainte de termen spitale din județele Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Caraș-Severin, Dâmbovița, Galați, Neamț, Suceava și Vaslui.  Fiecare dintre aceste instituții de sănătate își completează astfel secțiile de neonatologie pentru a face mai bine față cazurilor de copii născuți înainte de termen.

WhatsApp Image 2019-07-12 at 09.48.57

Anunțul privind dotările din campania  Grijă pentru Copii  – „Strigăt de viață” a fost făcut astăzi, în cadrul inaugurării noului incubator de transport de la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.  Instituția are în grijă anual aproximativ 2.000 de nou-născuți.  În 2018, 237 dintre acești copii s-au născut prematur, iar în primele 6 luni ale anului 2019, numărul prematurilor a fost de 112.

„Este o campanie de suflet pentru noi, alături de Salvați Copiii. Am început această campanie, a șaptea ediție anul acesta, acum 3 luni, alături de Simona Halep, care este vocea noastră din 2015 și Orchestra Națională de Radio. Am început campanie punându-ne o întrebare: Cum este când părinții așteaptă strigătul de viață al copiilor lor, iar acesta întârzie să vină? Deși nu am copii sunt foarte emoționată pentru că îmi închipui că în acele momente cuvintele sunt aproape inutile și sunt greu de exprimat, tocmai pentru că emoția este foarte puternică. Și asta se întâmplă pentru că copilașii născuți prematur nu eu puterea să plângă pentru că plămânii lor nu sunt suficient dezvoltați. Mulți dintre părinți probabil că află prea târziu că aceștia capătă un glas abia în momentul în care prind forță, prind putere și se dezvoltă. De aceea, anul acesta, campania noastră „Dorna-Grijă pentru copii”, alături de Salvați Copiii, s-a numit „Strigăt de viață”, pentru a putea să facem un apel către noi toți, acela de a fi noi vocea copilașilor născuți prematur și a le da un glas, a le face cauza auzită. Ne dorim foarte mult să și informăm părinții, aceștia să știe cât de importantă este îngrijirea, atât înainte de sarcină, cât și după și să aibă grijă să meargă la controalele medicale periodice… Pe de altă parte știm cât de importantă este partea de echipamente specializate și suportul pe care împreună cu Salvați Copiii îl putem aduce pentru maternitățile din România. În acești 7 ani am reușit să dotăm 66 de maternități din întreaga țară cu echipamente specializate în valoare de 800.000 euro. Numai anul acesta m reușit să dotăm 10 din aceste maternități, printre care și Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște”, a declarat Daria Gonța, senior brand manager Coca-Cola România.

verde

“Dotările din campania Grijă pentru Copii ajută Spitalul Județean de Urgență Târgoviște să ofere condiții optime copiilor născuți prematur. Reușim să facem față cu brio cazurilor din județul nostru și am primit 15 nou-născuți prematur din maternitățile din județ și din județele vecine în primele 6 luni din 2019, iar 3 gravide transferate au născut prematur în maternitatea noastră în această perioadă. În 2019, au fost îngrijiți aici 3 copii care au avut sub 1.000 de grame. Fără oameni dedicați și fără aparatură performantă, nu am fi putut niciodată să realizăm aceste lucruri.

Ducem și noi o campanie a noastră, o luptă să devenim maternitate de grad III, din ianuarie 2018 am reușit acest lucru și în primul rând datorită prietenilor care ne-au ajutat foarte mult în acești ani, care au fost alături de noi și care ne-au ajutat să ducem secția la nivelul la care este astăzi. Cu Salvați Copiii avem o colaborare de 3 ani și mă bucur că astăzi Dorna este și ea alături de noi, 3 ani care au însemnat 90.000 euro și scăderea mortalității infantile pentru județul Dâmbovița de la 5,8% la 2,9%. Am aflat cu mare bucurie că Dâmbovița este județul cu cea mai mică mortalitate infantilă din România… Nu credeam că o să reușim asta, dar acest lucru se datorează echipei medicale și se datorează aparaturii. Contează foarte mult în România în ce maternitate de afli sau în ce maternitate te naști și acest lucru l-am aflat în acest an și jumătate când am primit copii din județele vecine și am văzut ce înseamnă să ai un incubator, să ai un aparat de ventilație, să poți să asiguri supraviețuirea acelui copil… Am avut și copii pe care i-am pierdut pe drum, cu transferuri de maternitățile din județele vecine, care nu au mai reușit să ajungă la noi și ne-a durut foarte tare acest lucru. Am avut cazuri disperate și copii cu greutăți și vârstă de gestație foarte mici, copiii cu povești în spate… Toți copiii care au venit din județele vecine ne-au impresionat foarte mult.

O familie dintr-un județ vecin, cu 3 copiii, cu o fată cu tumoare cerebrală care avea nevoie de celule stem pentru transplant și au făcut un al patrulea copil, dar din păcate nașterea s-a declanșat la 28 de săptămâni, acolo în județul respectiv nu a putut fi trimisă către o maternitate de grad superior, nu s-au recoltat celule stem, era să moară și acel copil la naștere, dar a reușit să ajungă la noi și familia a plecat cu un băiețel acasă”, a precizat Dr. Roxana Aldea, Șef Secție Neonatologie – Spitalul Județean de Urgență Târgoviște.

halat

Spitalele care au fost dotate anul acesta cu aparatură în cadrul campaniei Grijă Pentru Copii – „Strigăt de Viață”, sunt:

● Spitalul Municipal Câmpulung – 1 Masă radiantă

● Spitalul Clinic Obstetrică-Ginecologie Oradea – 1 Masă de resuscitare

● Spitalul Județean de Urgență Bistrița – 1 Incubator

● Spitalul Județean de Urgență Călărași – 1 Masă radiantă

● Spitalul Moldova Nouă – 1 Incubator transport

● Spitalul Județean de Urgență Târgoviște – 1 Incubator transport

● Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Galați – 1 Incubator terapie

● Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț –1 Incubator transport

● Spitalul Municipal Fălticeni – 1 Incubator de terapie

● Spitalul Municipal Dimitrie Castroian Huși – 1 Incubator.

“Campania „Grijă pentru copii” a fost lansată de Dorna împreună cu Salvați Copiii România în anul 2013, în scopul susținerii unor programe pentru îngrijirea corespunzătoare a nou-născuților prematur.

“Pentru copiii veniți pe lume prea devreme, un minut poate face diferența între viață și moarte. De șapte ani, Salvați Copiii împreună cu Dorna luptă pentru salvarea celor mai  mici luptători dotând maternitățile cu echipamente performante pentru combaterea mortalității infantile. Copiii prematuri se luptă pentru fiecare clipă, pentru fiecare bătaie a inimii și nu renunță atât de ușor la viață. E o lecție pe care ei ne-au predat-o tuturor și ne-au determinat să construim parteneriate cu medici dedicați și companii care au înțeles că este necesar să fim alături de cei mici și să facem tot ce ne stă în putință pentru a schimba datele sumbre ale mortalității infantile”, a adăugat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

albastru

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: