Breaking News

Breaking News

Primarul Cristian Stan, nemulțumit de întârzierile semnării mai multor contracte

Iul 15, 2019

În nenumărate rânduri, reprezentanții autorităților locale târgoviștene au vorbit și au expus cel mai mare proiect pe care vor să îl implementeze la nivelul municipiului, proiect ce are în vedere schimbarea transportului public de persoane în unul modern, care va folosi autobuze ecologice. Deja primăria este într-un punct destul de avansat cu privire la achiziționarea autovehiculelor, însă nu poate merge mai departe din cauza faptului că, Ministerul Dezvoltării Regionale, cel care va asigura finanțarea, nu a semnat contractul. Este vorba despre o finanțare în valoare de aproximativ 21 de milioane de euro, bani care vor veni din fonduri europene, și care vor fi folosiți pentru construirea infrastructurii și a tot ceea ce presupune noua rețea de transport public de persoane.

” Cred că este esențial să semnăm cât mai repede contractele de finanțare. Dezideratul pe care îl avem cu toții este acela de a avea o absorție cât mai mare pe zona de fonduri europene. Municipiul Târgoviște a înregistrat pe Programul Operațional Regional anterior o performanță importantă, și anume s-a clasat pe locul doi național ca și atragere de fonduri europene / cap de locuitor.
În acest moment, la nivelul municipiului avem depuse, încă de anul trecut, câteva proiecte importante în privința cărora, nici la acesta oră, nu avem semnate contractele de finanțare. Din acest punct de vedere eu cred că lucrurile ar trebui să se schimbe radical. În ceea ce privește mobilitatea urbană, proiectul cu transportul public, care este depus încă din decembrie anul trecut, a trecut de prima etapă, de evaluarea eligibilității administrative, a intrat în cea tehnico-financiară, și este proiectul cel mai important, ca și valoare, care ar putea să fie implementat la nivelul municipiului, vorbim despre aproximativ 21 de milioane de euro.
Vreau să precizez că, în acest moment, suntem aproape de a finaliza licitația de achiziție a celor 28 de autobuze noi, hibrid, cred că în două săptămâni finalizăm licitația. Din păcate nu putem semna contractul, iar autobuzele nu pot intra în fabricație tocmai din cauza nesemnări contractului de finanțare a proiectului. ”, precizează primarul Cristian Stan.
Tot acesta mai spune că aceleași probleme există și în cazul proiectului care vizează iuluminatul public de la nivelul municipiului, dar și pe ceea ce înseamnă proiectele de eficientizare energetică a mai multor blocuri.
De asemenea, Stan explică și care ar putea fi efectele semnării întârziate de către minister a acestor proiecte.

”Vreau să trag un semnal de alarmă și de ce fac acest lucru?! Dacă ne referim la contractul de trasport public, acolo este vorba despre un proiect foarte complex, care implică construirea unui depou, implică reabiliatarea unor străzi importante, implică reabilitarea stațiilor de traseu, implică construcția unei stații de capăt, reabilitarea unui pasaj rutier și altele. Deja suntem în 2019, dacă nu vom reuși să dăm drumul la contracte foarte repede, ne vom afla în situația pe care am mai avut-o tot pe Programul Operațional Regional anterior în care lucrările nu vor fi executate la timp, mai exact la finalizarea termenului de implementare al programului. Iar acest termen este anul 2023, pare o perioadă care să acopere aceste necesități pe care le avem, însă, repet, dacă nu vom semna contractele de finanțare rapid, vom fi puși în următoarele situații: prima este aceea de a nu absorbi fonduri europene și doi contractele de execuție aflate în derulare vor trebui suportate din bugetul propriu”.
Cristian Stan a precizat și faptul că aproape zilnic cere informații despre acest proiect, și o dată la două săptămâni trimite adrese către Ministerul Dezvoltării Regionale, însă răspunsul este acela că ”deocamdată nu există evaluatori pentru acest tip de proiecte”, și niciun alt proiect de acest fel din regiune nu a primit finanțare până acum.
”Am avut numeroase discuții pe acestă temă, și sper ca foarte repede să semnăm aceste contracte care sunt esențiale pentru dezvoltarea municipiului Târgoviște. ”

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: