Breaking News

DÂMBOVIȚA: Primul caz de gripă, apărut la o femeie gravidă

Dec 13, 2019

Primul caz de gripă din județul Dâmbovița a fost confirmat la o femeie gravidă, în vârstă de 24 de ani. Tânăra este infectată cu virus gripal tip A, subtip AH1. De asemenea, există și un copil, în vârstă de 11 ani, internat la Clinica Matei Balș, care a fost identificat cu virus gripal tip B.

“În evidențele naționale tot ce nu trece pe la Institutul Cantacuzino este trecut statistic, dar nu ca fiind confirmate. De aceea județul Dâmbovița se înregistrează cu un singur caz confirmat, această gravidă cu virus gripal de tip A, din 9 cazuri suspecte până acum. În general, Secția de Boli Infecțioase are dreptul să pună diagnosticul clinic și ei solicită să trimitem proba de exudat nazo-faringial la Institutul Național Cantacuzino, în mod gratuit. Sezonul gripal a debutat, dar noi fiind în zona temperată, în genere, așteptăm în luna ianuarie să se multiplice cazurile… Gravida de care spuneam, chiar dacă beneficiază de vaccin, nu a fost vaccinată, iar noi nu putem să obligăm, se tem de vaccin pe perioada gravidității… Sezonul trecut la noi în județ au fost 64 de cazuri de gripă, am avut și un deces…

Gravidele sunt puțin reticente la vaccin… Este al treilea an de când a fost introdusă vaccinarea antigripală la gravide. Există o reticență, dar sunt medici infecționiști, profesori universitari, care au promovat în mod curent că între riscul de a face gripa pe timpul perioadei de graviditate, fiind o boală imuno-deprimantă care poate produce multe efecte adverse și a fi vaccinat și protejat este foarte bine sa facă și gravidele vaccinul. Am avut anul acesta 438 de gravide care s-au vaccinat”, precizează Rodica Ileana Stancu, medic epidemiolog, șef al Departamentului de Supraveghere din cadrul Direcției de Sănatate Publică Dâmbovița.

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: