Breaking News

Jumătate dintre absolvenții de clasa a VIII-a optează pentru învățământul liceal profesional sau dual

Ian 15, 2020

Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița a pregătit planul de școlarizare pentru a-l prezenta Ministerului Educației pentru anul viitor, 2020-2021.

Potrivit ISJ, în acest moment sunt prognozați pentru finalizarea clasei a VIII-a 4576 de elevi, dintre care aproximativ 4200 se vor înscrie pentru ciclul liceal, la toate profilele: teoretic, profesional și dual.

„ În jur de 400 se pierd pe drum, de regulă asta este media, undeva la 10%, din diverse motive, unii se pierd cu direcție cunoscută, alții cu direcție necunoscută, în sensul că sunt cei de la limita județului care merg la Buftea, la Ploiești, că le este mai ușor… Astea înseamnă că vom rămâne cu siguranță cu locuri neocupate, este un fel de pierdere calculată, vom avea clase care nu se vor forma la toamnă pentru că nu putem să nu ținem cont de puținii elevi pe care îi pierdem… Plus că mai sunt elevi din clasa a VIII-a care sunt, poate neoficial, în abandon școlar, pentru că dacă un elev de clasa a VIII-a nu vine tot anul la școală el oficial nu e declarat în abandon pentru că are vârsta de școlarizare, iar învățământul este obligatoriu, prin urmare nu putem declara că a abandonat.” a precizat Inspectorul General, Sorin Ion.

De asemenea, reprezentanții ISJ au facut precizări și cu privire la situația elevilor care aleg învățământul profesional sau cel dual.

“Toată lumea vrea școli profesionale, dar nimeni nu și-ar da propriul copil la profesională, pentru că vrem la mate-info, la filologie sau să se facă avocat… Școlile profesionale se fac la cererea agenților economici, operatorilor economici. Aceștia pot să se adreseze direct școlii, dacă vor să solicite învățământ profesional pe meseriile pe care le doresc sau se adresează direct Ministerului, dacă vor să facă învățământ dual. În momentul acesta avem rată de acoperire 100% la ce ni s-a cerut pe învățământ dual, asta nu înseamnă foarte mult, dar este totuși o formă de învățământ relativ nouă și mai durează până când operatorii economici își dau seama de avantajele învățământului dual… Avem puține clase la nivel de județ, vreo 8 clase și vă pot spune și cu ce operatori economici avem învățământ dual. La Găești- „Iordache Golescu” avem frigotehnist pentru Arctic, la Târgoviște avem la „Nicolae Ciorănescu” două clase, de electronist aparate și echipamente și operator la mașini cu comandă electrică tot pentru Arctic, tot la „Nicolae Ciorănescu” avem pentru Nimet clasă de rectificator. Mai avem la Tărtășești două clase, una de cofetar- patiser și una de bucătar- patiser- preparator produse făinoase cu o firmă care se cheamă Puratos SRL. Mai avem la Titu- „Goga Ionescu”, cu Metaplast, avem clasă de sculer matrițer și la Liceul „Aurel Rainu” Fieni avem o jumătate de clasă pentru electromecanic utilaje și instalații industriale pentru SC Carmeuse Holding SRL. (…) Una peste alta, per total, învățământul dual, învățământul profesional și învățământul tehnic liceal înseamnă mai mult de jumătate din numărul de locuri alocate, deci cred că suntem în primul an cu peste 50%, restul mergând la licee teoretice. Avem la licee teoretice alocate un număr de aproape 1300 de locuri, dar trebuie să țineți cont că avem și învățământul vocațional, care înseamnă licee de arte, Seminarul Teologic, clase cu profil sportiv, clase de pedagogic, astea sunt vocaționale care nu știu dacă să le încadrez în categoria liceelor teoretice sau a liceelor tehnologice… (…) Mergem cu proiectul cu planul de școlarizare la Minister și dacă este ceva în neregulă îl ajustează…”.

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: