Breaking News

Compania de Apă Târgoviște, replică pentru liberalii dâmbovițeni, explicații privind stadiul proiectului de apă din județ

Iun 27, 2020

“Ne bucura interesul manifestat de filiala PNL Dâmbovița pentru investițiile pe care le preconizam la CATD prin proiectul regional “ Sprijin pentru pregătirea Aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul Regional de Dezvoltare  a infrastructurii de apă și apă uzată  din județul Dâmbovița în perioada 2014 – 2020 ”finanțat pre POIM, dorim însă să facem câteva precizări, după cum urmează:

Proiectul a fost semnat și demarat în luna mai 2018, având termen de depunere a Studiului de Fezabilitate varianta preliminară în August 2019 și varianta finală în Octombrie 2019, ambele termene fiind respectate. Investiția estimată, în prețuri fixe,  este de aproximativ 318 mil Euro fără TVA și cuprinde 57 UAT-uri, peste 1400 km de rețele apă/canal, 16 stații de epurare precum și 25 de gospodării de apă. Lucrările de execuție sunt cuprinse în 19 de CL-uri (contracte de lucrări). Precizăm faptul că la finele anului 2019 Studiu de Fezabilitate a fost avansat către AM-POIM din cadrul MFE, actualmente aflându-se în evaluarea experților AM/BEI fiind într-un stadiu avansat de analiză a indicatorilor tehnico-economici precum și a investițiilor și soluțiilor tehnice aferente planului investițional. Precizăm că procedura de mediu a fost demarată în cursul lunii Iunie și avem încredere ca va fi și finalizată prin obținerea Acordului de Mediu în termenul maxim de 90 de zile conform legislației în vigoare, pentru a putea permite semnarea Contractului de Finanțare în cursul lunii Septembrie/Octombrie 2020.

Fața de Comunicatul Biroului PNL, NU ne este clară implicarea Companiei Naționale de Investiții și modalitatea prin care ar putea să deblocheze proiectul la care face referire, ținând cont că CNI nu este parte din contractul de finanțare  semnat de CATD și MFE privind Sprijinul în Elaborarea Aplicației POIM pe de o parte, pe de altă parte termenele impuse de legislația în vigoare atât cea de mediu, cât și cele pentru obținerea avizeler precum și a CU-urilor, trebuiesc respectate de către toate instituțiile statului deci implicit și de CNI, doar dacă CNI nu cunoaște vreo cale mai simplă, ocazie cu care le-am mulțumi daca ne-ar împărtăși-o și nouă. Din contractul de finanțare  semnat de CATD cu MFE, nu avem un termen de decădere așa cum este stipulat în comunicatul PNL, atâta că întârzierea aprobarii Aplicatiei de Finațare ar proiecta finanțarea investiției jn exercitul financiar următor, respectiv POD. Referitor la penalitatea de 6 mil euro pretinsă în comunicatul PNL, din Contractul de finațare semnat de CATD cu MFE privind Sprijin în Elaborarea Aplicatiei de finanțare POIM, nu există absolut nicio clauză penală care să facă referire la 6 mil sau la orice altă valoare privind întârzierea aprobarii Aplicației de Finanțare . Am dori să cunoaștem și noi care este fundamentul legal și/sau procedural prin care în comunicatul la care facem referire s-a vehiculat penalitatea de 6 mil, atâta timp cât ea nu există ca și clauză contractuală în Contractul de Finațare .

Față de cele de mai sus CATD își reiterează cu hotărâre angajamentul ca învestiția care face obiectul Aplicației POIM să fie finalizată și aprobată în cursul lunii Septembrie/ Octombrie fiind una dintre primele 10 aplicații de fințarea aprobată de către Comisia Uniunii Europene pe axa 3.2 POIM până la această oră în România.” transmite Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița.

CITEȘTE ȘI

http://voceadambovitei.ro/2020/06/proiectul-de-alimentare-cu-apa-din-dambovita-mingea-de-ping-pong-intre-psd-si-pnl-prin-comunicate-de-presa/

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare