Breaking News

Ionuț Lăscaie, candidatul PSD la primăria Lungulețu, proiecte importante pentru sprijinirea producătorilor locali

Iun 30, 2020

Ionuț Lăscaie, directorul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, este candidatul Partidului Social Democrat pentru funcția de primar al comunei Lungulețu. Anunțul a fost facut chiar de el în cadrul unei conferințe de presă de la sediul partidului, ocazie cu care acesta a prezentat și o parte dintre proiectele pe care vrea să le implementeze la nivelul comunității din care face parte dacă va câstiga alegerile locale. Lăscaie dorește să pună un accent deosebit pe lucruri care să îi ajute pe producătorii de legume din zonă să se dezvolte, să le ofere condiții de desfacere a mărfurilor. Acesta cunoaște foarte bine problemele locuitorilor comunei Lungulețu pentru că este și Președinte al Cooperativei Agricole “Produs în Dâmbovița”.

„Lungulețu este o localitate agricolă care are în primul rând nevoie de un sistem de irigații profesionist, un sistem de irigații care să nu coste foarte mult… În localitățile învecinate s-a întreprins pe fonduri europene, un exemplu este localitatea Odobești, un proiect de 1 milion de euro, cu participarea autorității publice locale în cuantum de 2%, pentru sistem de irigații cu stație de pompare. La capătul locului, toate terenurile fiind într-o cooperativă, cetățenii comunei Lungulețu să aibă hidrant, și atunci costurile pentru ceea ce înseamnă combustibil și așa mai departe vor fi foarte mici.”

De asemenea, Lăscaie a vorbit și despre necesitatea înființării unui centru de colectare al legumelor, astfel încât producătorii să nu mai fie nevoiți să-și vândă marfurile pe prețuri de nimic, sau, în cel mai rău caz, să le arunce.

“În altă ordine de idei, comuna Lungulețu are nevoie de un centru de colectare legume. Situația care se prezintă astăzi în comună este una dezastruoasă. Producătorii își vând produsul lor astăzi la un preț derizoriu, de 30 de bani pe kilogram. Gândiți-vă că pentru a produce un kilogram de cartofi te costă între 50 de bani și 60 de bani și astăzi producătorii vând cartoful la 30 de bani. Și atunci acest centru de colectare, pentru că noi am făcut și o cooperativă agricolă la nivel de comună cu 100 de membrii din localitate și am încheiat și parteneriate cu lanțurile de magazine, va oferi acest circuit integrat, un circuit prin care oamenii vor cultiva și cineva se va ocupa de vânzarea produselor lor. Știm foarte bine cum se face acest lucru și avem și pârghiile necesare pentru a ajuta comunitatea.”

Totodată, pentru că producătorii din zonă folosesc gunoiul de grajd ca și îngrășământ natural, Lăscaie dorește construirea de platforme pentru depozitare.

Social democratul a adus în discuție, tot pentru a veni în sprijinul producătorilor locali, înființarea, în cadrul primăriei, a unui compartiment care să ofere informații legate de implementarea proiectele cu fonduri europene.

“Un proiect la care țin foarte mult este înființarea unui Departament în cadrul primăriei pentru ceea ce înseamnă fonduri europene, consultanță pe fonduri europene, pentru că oamenii nu au timp, tot timpul muncesc, sunt pe câmp, nu pot să alerge de la Târgoviște la București, la AFIR, la Direcția Agricolă și așa mai departe… Toate aceste informații trebuie să le primească din Primărie, pentru că tot de acolo pleacă toate hârtiile pe care trebuie să le pregătească pentru dosar, pentru depunerea unui astfel de proiect. La acest lucru țin foarte mult și cu siguranță îl voi implementa, cred că va fi unul dintre primele lucruri pe care îl voi face pentru că știu cum se face, cunosc toate programele europene în ceea ce privește agricultura națională.”

De asemenea, Lascaie a vorbit și despre un proiect la care lucrează în prezent, și anume despre un memoriu pe care îl va depune la Ministerul Agriculturii, pentru acordarea de subvenții pentru cartoful timpuriu.

“Lucrez în acest moment la un proiect, la un memoriu, pe care în perioada următoare o să-l depun la Ministerul Agriculturii, nu numai pentru locuitorii comunei Lungulețu, ci pentru toată zona de acolo, un proiect pentru acordarea subvenției la cartoful timpuriu. Așa cum s-a făcut Programul Tomata de către Ministerul Agriculturii, mie mi se pare corect să se întâmple acest lucru și pentru cartoful timpuriu. Nu este posibil ca țăranii, producătorii, să nu beneficieze de un sprijin, de o subvenție a cartoful timpuriu dat fiind că este foarte costisitor, se depune foarte multă munca pentru acest cartof timpuriu, care este a doua pâine pentru noi din punctul meu de vedere… Nu este posibil să nu primească cel puțin 1000 de euro pe hectar. Dacă la tomate subvenția este de 3000 de euro pe mia de metri în spațiu protejat, de ce la cartof, pe un hectar, nu s-ar putea obține o subvenție de 1000 de euro pe hectar. Gândiți-vă ce înseamnă, de toamna de când se pun la încolțit cartofii și până în această perioadă, în luna iunie, să-i ții cu căldură, să-i protejezi, să le faci diferite manipulări, lucruri pe care oamenii oricum le fac dar de ce să nu beneficieze și ei de o subvenție?! Eu cred că se va rezolva și această problemă.”

O altă problemă abordată a fost aceea a drumurilor agricole.

“De asemenea, știți foarte bine că drumurile de exploatare din comuna Lungulețu sunt în mare parte neasfaltate… Vreau să nu rămână nici un drum de exploatare care să nu fie asfaltat în comuna Lungulețu pentru că este mare nevoie de acest lucru, oamenii circulă foarte mult, iar în cazul în care vor veni patru benzi în comuna Lungulețu atunci drumul va fi despărțit, Lungulețu nu are foarte multe ieșiri și atunci ne vom gândi la ceea ce înseamnă drumuri care să deservească aceste exploatări agricole pentru că vara și toamna este foarte greu să traversezi comuna Lungulețu de la un capăt la altul. Ne vom ocupa foarte mult de aceste drumuri de exploatare”, a precizat Ionuț Lăscaie.

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: