Breaking News

Dovadă de credință în vreme de pandemie! Numeroși credincioși s-au rugat la moaștele Sf. Nifon!

Aug 11, 2020

Numeroși credincioși, dar si reprezentanți ai autorităților publice locale, au participat astăzi la Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, eveniment organizat cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.

Ceremoniile au început în ziua de luni, 10 august, cu slujba Vecerniei ce a avut loc la Catedrala din Târgoviște, urmată de procesiunea prin care racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon a fost dusă la Mânăstirea Stelea.
Astazi, în cea de a doua zi, 11 august, credincioșii au fost prezenți  în curtea Mânăstirii Stelea pentru a lua parte la Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreasfinția Sa, însoțit de Părintele Vicar Eparhial, numeroși preoți și diaconi.

„În ciuda vremii călduroase pe care am avut-o astăzi, am trăit momente înălțătoare pentru că am sărbătorit Sf. Ierarh Nifon, ale cărui sfinte moaște se află în Catedrala din Târgoviște. Și totuși, în condiții speciale, anul acesta am sărbătorit pe Sfântul Ierarh care este Sfântul ocrotitor al Arhiepiscopiei noastre, al municipiului Târgoviște, cu rezonanță în întreaga creștinătate, pentru că El a fost o personalitate remarcabilă.

Iubiții mei, apreciez jertfa, bucuria duhovnicească și că datorită credinței ați rămas aici, în sacrificiul pe care l-ați oferit Bunului Dumnezeu, care este izvorul iubirii și desăvârșirii. În tezaurul doctrinei creștine, învățătura despre sfinți, despre cinstirea sfinților, despre închinarea la sfintele moaște ocupă un capitol extraordinar de important, pentru că sfinții reprezintă niște prinți duhovnicești, niște lumini în bezna lumii contemporane. (…)

Toți creștinii care aspiră la sfințenie sau care trăiesc viața creștină trebuie să știe că prin credință, prin smerenie, prin demnitate, prin adevăr și dreptate încerci să urci pe calea sfințeniei. Prezența dumneavoastră aici anul acesta, în condițiile acestea restrictive, cu măști, cu distanțare fizică, arată că mărturisiți credința lui Hristos, că mărturisiți și recunoașteți jertfa sfântului care este propriu Târgoviștei. (…)

Vremea noastră este dominată, din nefericire, de foarte multe lupte, uneori fratricide, și aceasta este realitatea care ne doare pe noi foarte mult. Lumea de astăzi are nevoie de un sens autentic al credinței, sens autentic al dialogului, al fraternității și al bunei înțelegeri. Lumea noastră de astăzi are mare nevoie de acest lucru pentru că întotdeauna calea sfințeniei înseamnă dreptate, bucurie, iubire față de celălalt. Civilizația elementară, să ai un dialog de idei, nu să folosești atacul mizerabil la persoană în luptele tale pe care trebuie să le impui comunității, mai ales în această perioadă. Avem nevoie de oameni și de lideri care, în numele Luminii lui Hristos și a credinței strămoșești, să răspândească idealurile frumoase ale dreptății, ale adevărului, ale smereniei. Când ai astfel de virtuți nu mai este loc de altceva, niciun om nu mai poate să recurgă la violență fizică sau verbală, cum se întâmplă în zilele noastre. Nu mai are loc să distrugi prin minciună și prin manipulare mizerabilă pe celălalt, ci lupta trebuie să fie în numele credinței și iubirii lui Hristos. Totul pe bazat pe adevăr, pe smerenie, pe frumusețe sufletească. Iată de ce aceste momente de slujbe și de închinare la sfintele moaște reprezintă oaze de răcoare, de bucurie și de viață într-un pustiu care este arid de virtuțile noastre strămoșești. Sfântul Ierarh Nifon este cel care ne învață că moștenirea sa, moștenirea bisericii trebuie onorată cu întărirea credinței, întărirea caracterelor, întărirea devotamentului față de valorile noastre strămoșești, creștine și naționale”, a fost mesajul transmis credincioșilor de către Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei.

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: