Breaking News

INCENDIILE DE VEGETAȚIE – un pericol pentru viață, bunuri și mediu

Aug 07, 2020

Cu toate că s-au făcut numeroase apeluri către populație privind stoparea incendierii terenurilor cu vegetație uscată și mai ales că ne aflăm în plină pandemie cu COVID-19, traversînd și o perioadă caniculară și secetoasă, mulți cetățeni nu înțeleg pericolul pe care îl reprezintă aceste incendii și continuă să dea foc vegetației uscate, miriștilor și resturilor vegetale.

Pentru a exemplifica, ISU Dâmbovița, numai în cursul zilei de ieri, 08 august, în codiții de vânt puternic, echipajele au intervenit la nu mai puțin de 18 incendii de vegetație (pentru stingerea unei suprafețe de cca.15 ha), cu 98 pompieri și 21 autospeciale de stingere, aceste arderi avînd și urmări nedorite:

- în localitatea Șelaru, flăcările de la vegetație s-au exins și la o casă (cu suprafața de cca.70mp) care a fost distrusă aproape în totalitate. Din fericire, aceasta nu era locuită, întrgistrându-se numai pagube materiale;

- în comuna Ciocănești, un incendiu de vegetație s-a extins și la o anexă gospodărească (magazie de lemne în suprafață de cca.8mp) care a ars în totalitate;

- în localitatea Vișina, numai intervenția promptă a pompierilor a făcut ca focul să nu se extindă de la vegetație la o fostă fermă agricolă și situația să ia amploare.

Acestea sunt numai câteva exemple de situații în care inconștiența unora poate provoca daune importante comunității.

După cum se poate constata, aceste intervenții presupun eforturi umane, materiale și financiare foarte mari. Trebuie înţeles faptul că aceste incendii vă pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul şi pot afecta traficul rutier sau feroviar, situaţii care pot genera adevărate tragedii.

Având în vedere pericolul cu care ne confruntăm în contextul pandemiei și faptul că traversăm o perioadă caniculară și secetoasă, atenționăm cetățenii să înceteze a mai da foc vegetației uscate, miriștilor și resturilor vegetale.

În această perioadă, în afara misiunilor specifice, ISU ”Basarab I” Dâmbovița execută și misiuni în contextul limitării și combaterii pandemiei cu COVID-19 (transportul persoanelor către locațiile stabilite pentru izolare/carantină, transportul persoanelor suspectate/confirmate a fi infectate cu COVID-19 la unități spitalicești, pentru spijinul DSP Dâmbovița în desfășurarea acțiunilor specifice, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport).

“În cazul în care forțele și mijloacele sunt angrenate în stingerea acestor incendii de vegetație, există riscul să nu mai dispunem de personal și tehnică pentru a interveni la situațiile în care viața, sănătatea și bunurile cetățenilor chiar sunt puse în pericol.

Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente, este important să le prevenim, respectând prevederile legale privind arderile de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale rezultate în urma întreţinerii/curăţeniei terenurilor agricole.

Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:

 este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;

 se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

ATENȚIE CETĂȚENI! NU MAI DAȚI FOC VEGETAȚIEI USCATE!” , transmite ISU Dâmbovița.

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: