Breaking News

Marți 11 august, credincioșii sunt așteptați la Sărbătoarea Sf. Ierarh Nifon, la Mănăstirea Stelea din Târgoviște

Aug 09, 2020

Marți, 11 august a.c., cu respectarea strictă a normelor sanitare în vigoare, va avea loc, la Târgovişte, sărbătorirea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţãrii Româneşti, ocazie cu care va fi săvârșită Utrenia și Sfânta Liturghie, începând cu ora 7:00, pe un podium special amenajat în incinta Mânăstirii Stelea, unde se vor afla moaştele Sfântului Ierarh.
Ceremoniile vor fi deschise, luni, 10 august, ora 18:00, cu slujba Vecerniei Sfântului, la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște.
Pentru a încuraja performanța educațională, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon va premia, în ziua de 11 august, 22 de elevi, care au obţinut media generală 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, anul acesta.
”Cu speranță și încredere în bunul și milostivul Dumnezeu vom sărbători în zilele de 10 și 11 august pe Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, ocrotitorul eparhiei noastre ale cărui sfinte moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Târgoviște. Sfântul Ierarh Nifon este personalitatea marcantă a ortodoxiei românești și universale, fiind cel dintâi sfânt care a fost canonizat pe pământ românesc. Strădania sa pastoral-misionară a dus la o amplă efervescență spirituală și culturală în deceniile ce au urmat activității sale de la Târgoviște, iar cel mai cunoscut ucenic al său este Sf. Voievod Neagoe Basarab, model de autentic lider creștin peste secole.
În pofida problemelor și a limitărilor care au apărut o dată cu pandemia, cu noul coronavirus, și anul acesta ne vom bucura de sărbătoarea Sf. Ierarh Nifon, respectând bineînțeles toate normele sanitare în vigoare. Ținând cont de legislație, dar și de motive ce țin de imposibilitatea utilizării spațiului tradițional de desfășurare a sărbătorii din anii precedenți, Parcul Mitropoliei, care astăzi se află într-un plin proces de restaurare, anul acesta sărbătoarea SF. Ierarh Nifon se va desfășura la Mănăstirea Stelea din Târgoviște, acolo unde există Casa Nifon, locul unde Sfântul a locuit, prin urmare un alt spațiu ce poartă amprenta istorică a activității sale. Așadar, credincioșii au posibilitatea să vină în ziua de marți, 11 august, prin strada Stelea, de la ora 7:00, în incinta Mănăstirii Stelea, unde, pe un podium special amenajat, în aer liber, se va săvârși Utrenia și Sfânta Liturghie.

Toți credincioșii care vor veni la Mănăstirea Stelea vor fi dezinfectați la intrarea în mănăstire, vor primii gratuit câte o mască pe care vor avea obligativitatea de a o purta și vor putea asista la Sfânta Liturghie așezați pe scaunele pregătite, care vor avea o distanță între ele de 1,5 metri. Pe credincioșii care vor dori să se închine la sfintele moaște îi rugăm să păstreze distanța fizică și îi asigurăm că racla va fi dezinfectată de fiecare dată. (…) Ceremonialul liturgic va putea fi urmărit și pe trei mari ecrane. Credincioșii care vor dori să se împărtășească sunt rugați să aștepte până la finalul Sfitei Liturghii, când vor fi împărtășiți de mai mulți preoți, din mai multe sfinte potire, fiecare având câte o linguriță sfințită, conform ultimei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. (…) Ieșirea din incinta Mănăstirii Stelea se va realiza pe Calea Domnească și de aceea face apel la toate autoritățile locale, așa cum am făcut-o și în scris, către Instituția Prefectului, Poliție, Jandarmerie, ISU, DSP, Ambulanță etc, să ia toate măsurile care se impun.
După Vecernia Sfântului, ce va fi oficiată în ziua de luni, 10 august, în Catedrala Mitropolitană, de la ora 18:00, sfintele moaște vor fi duse la Mănăstirea Stelea, unde vor rămâne până a doua zi, seara târziu. De aceea, îndemnăm pe toți, fii și fiice duhovnicești ale eparhiei noastre, care vor dori să se roage alături de noi, să respecte cu deosebită responsabilitate măsurile de protecție sanitară ce se impun pentru ca astfel să ne putem bucura cât mai curând de revenirea la normalitatea vieții de dinaintea apariției noului coronavirus. Tuturor vă doresc pace și bucurie, împărtășindu-vă arhierești binecuvântări din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon”, a transmis vicarul eparhial, Ionuț Ghibanu.

WhatsApp Image 2020-08-09 at 18.55.37

Actualitate, Flash

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: