Breaking News

Deși aveau contracte semnate și finanțarea asigurată, Guvernul liberal a lăsat patru primării dâmbovițene fără bani pentru introducerea rețelei de gaze naturale

Feb 23, 2021

Guvernul liberal lasă fără bani patru primării dâmbovițene care aveau deja depuse și finațate, prin Fondul de Dezvoltare și Investiții,  proiecte pentru introducerea rețelelor de gaze naturale. Este vorba despre unitățile administrativ teritoriale Poiana, Brezoaele, Sălcioara și Braniștea care acum se găsesc într-un mare impas, deoarece investițiile le-au fost blocate. Fondul de Dezvoltare și Investiții era un instrument financiar care oferea împrumuturi administrațiilor locale cu termen de rambursare de 20 de ani, dar care, potrivit deputatului PSD de Dâmbovița, Marian Țachianu, a fost desființat în mod abuziv. Mai mult decât atât, la nivel național, există nenumărate primării în această situație, lucrările din cadrul acestor proiecte fiind stopate din cauza lipsei finanțării, deși licitațiile și contractele pentru execuție au fost semnate.

„Fondul de Dezvoltare și Investiții care a început undeva la sfârșitul anului 2019 a început cu semnarea unor contracte și care țin să subliniez că nu venea să să aloce bani nerambursabili, erau niște împrumuturi acordate unităților administrativ teritoriale pentru o perioadă de 20 de ani. Deci, acești bani ar fi trebuit rambursați. Odată cu venirea la putere a Guvernului Orban, aceștia au considerat că acești bani sunt cu dedicație pentru primarii PSD. Dacă am sta să facem un istoric a ceea ce a însemnat fondurile care s-au alocat în ultimii 8 ani, vom constata că cele mai multe fonduri au fost prin Programul Național de Dezvoltare Locală, și dacă ar fi să facem o balanță am constata că primarii PNL ne depășesc pe noi de la PSD, ca și absorție a sumelor.

În 2020, domnul consilier al primului ministru, domnul Dancă, făcea o precizare, și anume că acest Fond de Investiții se vrea a fi desființat , iar din punct de vedere juridic este ”greu de ucis”, chiar așa s-a exprimat. „Am încercat mai multe formule juridice astfel încât să anticipăm și să evităm posibile litigii în instanță ca urmare a desființării abuzive a acestuui fond.„, Deci recunosc că desființarea este abuzivă. „Prin urmare am transferat fondul la Ministerul Lucrărilor Publice și nu se mai alocă împrumuturi, iar valoarea împrumuturilor contractate se dimunuează la valoarea împrumuturilor acordate. Practic, cei care au primit bani prin acest fond, vorbim de aproximativ 40 de proiecte, rămân cu banii luați, nu mai primesc nimic în plus. „. Clar, s-au blocat proiecte care au fost depuse, licitate, finanțate parțial.

Ca urmare, dumnealor s-au ținut de cuvânt și au desființat acest Fond de Investiții, cu toate că au dat speranțe la începutul anului 2020 ca va fi transferat la Ministerul Dezvoltării, actual Ministerul Lucrărilor Publice, și vor continua investițiile respective.

Nu a fost așa, s-a început în luna decembrie a anului trecut, UAT-urile au primit o notificare prin care se cerea renunțarea unilaterală a contractelor de finanțare în termen de 5 zile de la data primirii prezentei.

Sunt foarte multe primării în această situație, de a da banii înapoi, și mai mult decât atât, s-au ținut licitații pentru acordarea acestor lucrări, pentru execuție.

În această situație se află și patru localități dâmbovițene, Poiana, Braniștea, Brezoaele, Sălcioara. Acestea au avut semnate contracte de finanțare cu acest Fond de Dezvoltare și Investiții încă din decembrie 2019, după care, în baza acestui contract de finanțare, conform procedurilor,au ținut licitații pentru concesionare și atribuirea de lucrări, practic pentru proiectare și execuție.

S-au și semnat aceste contracte. Gândiți-vă în ce situație sunt aceste localități care, pe bună dreptate, nu au pus nicio clauza suspensibilă în aceste contracte cu societățile care au câștigat licitațiile, având în spate un contract de finanțare, care contract de finanțare, astăzi nu mai este valabil, așa cum spune ministerul Lucrărilor Publice.

Pe 21 februarie a.c. UAT-urile primesc încă o adresă în care li se spune că avansul primit și neutilizat până la 31 decembrie 2019 trebuie, pentru lucrări nerecepționate, să se restituie de urgență.„, a precizat deputatul.

Acesta mai adaugă faptul că, la mijlocul anului trecut, același Guvern liberal, prin fondul de rezervă al Programului Operațional Infrastructura Mare, bani europeni, aloca în jur de 200 de milioane de euro pentru introducerea unor rețele inteligente de gaze naturale. Ce înseamnă acest lucru? Pe lângă lucrările de introducere a rețelei, se mai adaugă includerea unor sisteme de siguranță, de contorizare, de verificare, de sistematizare, a rețelei de gaze, electrovane, sistem de senzori de presiune, și altele, astfel încât un operator să vadă de la distanță care este presiunea în conducte, unde trebuie să intervină, să citească contorul de la distanță, etc.  Însă și aici apar probleme pentru primăriile dâmbovițene, sumele la care ajung astfel de proiecte se dublează, dar mai ales faptul că „potrivit ghidului POIM aceste localități care au concesionat rețelele nu pot depune pe aceste fonduri.  Ca atare, ori trebuie să gândim a altă strategie, să modificăm cumva legea, ghidul, sau să atacăm aceste hotarâri care au dessființat Fondul de Investiții.„, mai spune Marian Țachianu.

 

Administrație

Despre autor

Informatie in curs de actualizare