Breaking News

Legea care prevede pensionarea cu doi ani mai devreme pentru cei care locuiesc în zone poluate, Târgoviște și Titu, nu poate fi pusă în aplicare din cauza lipsei normelor

Feb 22, 2021

Legea 263/2010, art.63, alin.5  prevede reducerea vârstei de pensionare cu doi ani a persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în zone/localități care au fost puternic poluate. De-a lungul timpului, proiectul de lege a suferit mai multe modificări, în sensul că, prin amendamente, au fost introduce mai multe localități pe lista beneficiarilor. Un astfel de demers au făcut și parlamentarii PSD Dâmbovița în data de 10 noiembrie a anului trecut, prin acțiunea lor reușind să introducă orașele Titu și Târgoviște. Modificările legislative au apărut în Monitorul Oficial pe data de 7 decembrie 2020. Deși au trecut mai bine de două luni de la publicarea modificărilor legislative, nici până acum, nu s-au elaborate normele de aplicare. Această problemă a fost astăzi adusă în prim-plan de către Marian Țachainu, deputat social democrat.

„Vreau să vă spun că dau telefoane, am sunat până şi pe la Casa de Pensii Olt să văd dumnealor cum au procedat în 2017. Vin oameni, mă sună, unii ne felicită pentru că am rezolvat o problemă destul de benefică pentru dumnealor, dar se duc la Casa de Pensii şi le spune de acolo că încă nu au apărut normele. Ba, se pare că e cineva la ghişeu la Casa de Pensii şi chiar o să fac o verificare să merg şi eu să depun un aşa zis dosar de pensionare, pe baza acestei legi, pentru că înţeleg că li se spune oamenilor ,,vedeţi-vă domnule de treabă cu legea asta… că nu e nicio şmecherie”. Eu l-am sunat pe d-ul director al Casei de Pensii Dâmboviţa, Dorel Pantilin, am discutat cu dumnealui, mi-a spus că nu este aşa. Nu am verificat, dar vă spun că foare mulţi cetăţeni care au ajuns acolo au spus despre treaba asta. Directorul spune că se primesc dosare pentru această pensionare anticipată, numai că nu au apărut normele. Din câte am înţeles eu necesită un soft care să delimiteze localităţile care beneficiază, în jurul celor două centre Titu şi Târgovişte. Este foarte adevărat că legea în sine nu a specifiat decât 8 km distanţă şi 30 de ani de locuit în acea zonă. Aceşti kilometri nu specifică legea de unde îi luăm, din mijlocul, din sediul agentului poluator, de la marginea oraşului respectiv, până unde ne ducem… Trebuie elaborat un astfel de soft. Înţeleg că şi în celelalte localităţi care au intrat mai devereme ca beneficiari ai acestei legi s-a procedat la fel… Dar se întârzâie fraţilor, legea trebuia să intre în vigoare din 10 decembrie 2020. Domnul director a promis că luna aceasta se va clarifica şi Casa de Pensii Naţională va da aceste delimitări cu privire la cetăţenii care vor beneficia de aceste legi… Ne întrebăm de ce nu au luat aceleaşi norme care s-au aplicat încă din 2010, de când au apărut primele localităţi care au beneficiat de legea aceasta. În 2017 a intrat Slatina, am sunat la Olt să întreb cum au procedat, dar atunci au venit normele rapid…. Dar, după cum vedeţi, în România, problema cu pensiile şi vedeţi declaraţiile doamnei Turcan care astăzi spune ceva şi mâine spune altceva cu privire la pensii, la majorarea acestora, dar şi la acea presupusă modificare a legii pensiilor… Nu ştiu ce vor să facă, probabil că de aceea şi tergiversează… O să mă interesez în continuare şi o să ajung şi la Casa Naţională de Pensii…”, a declarat deputatul PSD Dâmboviţa, Marian Ţachianu.

 

 

 

 

 

 

 

Actualitate

Despre autor

Informatie in curs de actualizare