PENTRU ELEVI SI STUDENTI
COLȚUL DIN DREAPTA
Începând de astăzi, ziarul “Vocea Dâmboviței” inaugurează o nouă rubrică, pentru elevi și studenți. “COLȚUL DIN DREAPTA”. Dedicată elevilor și studenților, la această rubrică aceștia vor putea publica articole și opinii, atitudini, luări de poziție, informații utile, despre orice subiect care este considerat de actualitate sau de interes public. “Vocea Dâmboviței” își rezervă dreptul de a selecta aceste materiale, asigurându-i pe aceia care își doresc să își înceapă o carieră în jurnalistică de tot sprijinul redacției. De asemenea, redacția va premia cele mai bune articole, știri sau informații, urmând a evalua materialele publicate în funcție de valorea lor estetică, dar și în funcție de reacțiile cititorilor noștri. Așadar, dragi elevi și studenți, scrieți-ne pe adresa redacției voceadambovitei@yahoo.com sau pe pagina de Facebook VOCEA DAMBOVITEI împreună cu numele, o fotografie și datele personale pentru a vă putea contacta.
Școala online, provocare pe termen lung pentru elevi
Învățământul românesc a fost grav afectat în perioada pandemiei. Virusul Covid-19 este motivul principal pentru care, de un an de zile, instituțiile de învățământ își desfășoară activitatea în mediul online.
În opinia mea, elevii au avut de pierdut foarte mult în ultimul an școlar și vor mai avea în continuare până când virusul va fi eradicat. Învățatul de acasă este foarte dificil. Trebuie să stai în jur de șase-șapte ore în fața unui calculator la birou, ceea ce îți afectează în timp capacitatea de învățare. Vederea ți se poate deterioara după o perioadă.
Poți dezvolta tot felul de probleme legate de structura corpului și poți avea dureri de cap din cauza expunerii ochilor la monitor. După implementarea acestor ore, copiii au început să aibă din ce în ce mai puțină activitate fizică, dar și interacțiune socială. La școală copiii interacționau în aer liber, faceau sport, etc.
De asemenea, eu cred că învățatul de acasă nu dăunează doar la nivel fizic, ci și psihic. Este mult mai ușor pentru un elev să i se predea, stând în bancă, la școală, decât acasă, în fața tabletei. În primul rând, elevul nu poate recepta informația predată de către profesor cu aceeași ușurință și claritate ca la școală. De ce? Pentru că programa după care lucrăm a fost prevazută pentru studiu fizic, în care profesorul trebuie să interacționeze cu elevii săi intens pentru a-i face să înteleagă informațiile predate. Acest fapt este dificil de realizat printr-o conversație virtuală pentru perioade lungi.
Un alt impact asupra elevilor a fost acela legat de disciplina personală. În cele mai multe cazuri, consider că este mai dificil să te organizezi stând acasă. Ceea ce poate avea efecte negative pe termen lung asupra formării ca persoană.
Orarul elevilor este foarte haotic în această perioadă, în sensul în care majoritatea intră la puține ore, dorm sau își fac de lucru cu te miri ce.. Autoritatea profesorilor la lecțiile online nu este aceeași, ca și la clasă, iar asta îi face pe mulți elevi să nu mai țină cont de responsabilitățile pe care le au.
În concluzie, consider că trebuie găsită urgent o cale de a ne întoarce la școală, fie ca e vorba de mai multe vaccinari sau de implementarea unor măsuri potrivite. Foarte mulți elevi cu rezultate academice bune nu au mai avut același progres educațional, din cauza acestor ore online. Un pas foarte bun va fi făcut la începutul semestrului doi al acestui an când elevii din clasele terminale și primare (clasele I-IV, a VIII-a și a XII-a) vor începe cursurile fizice. Dar asta rămâne de văzut în ce măsura se va și întâmpla, având în vedere evoluția pandemiei.